Home VestiBiznis & Finansije Bela knjiga 2010: Giljotina propisa bi trebalo da bude oštrija

Bela knjiga 2010: Giljotina propisa bi trebalo da bude oštrija

by bifadmin

Na predstavljanju „Bele knjige 2010“ Saveta investitora najavljeni su, izmađu ostalog, nastavak borbe protiv monopola, liberalizacija tržišta naftnih derivata i ukidanje kriznog poreza na mobilnu telefoniju. Premijer Mirko Cvetković najavio je i reforme u postkriznom periodu, iako se i dalje mnogi ekonomisti ne slažu po pitanju datuma našeg izlaska iz krize, kao i njenog intenziteta u Srbiji.

Predsednik Saveta stranih investitora, Ćel-Morten Jonsen, slaže se sa stavom da je Srbijakroz krizu prošla bolje nego ostale zemlje regiona ali smatrada je neophodno da Srbija nastavi strukturne reforme, da poboljša primenu zakona i održi fiskalnu disciplinu. Iako Mirko Cvetković smatra da je giljotina propisa bila uspešna, Jonsen je napomenuo da su u Srbiji i dalje procedure i veoma komplikovane i da inostrana preduzeća nisu navikla na tako komplikovanu administraciju. Takođe, on smatrada je neophodno obezbediti predvidljivost uslova poslovanja, odnosno da preduzeća moraju da znaju da će porezi ostati isti u određenom periodu, kako bi više ulagala.

Premijer Cvetković pohvalio se ostvarenim rezultatima u borbi protiv monopola, poput ukidanja monopola u fiksnoj telefoniji (iz napomenu da da ova oblast sada pati od dečijih bolesti), liberalizovanja tržišta naftnih derivata ali i reorganizacije železnice koja bi mogla da privuče nove igrače na naše tržište. On je najavio ukidanje porezana mobilnu telefoniju od 10 odsto i nastavak politike privlačenja stranih investicija.

U panel diskusiji koja je usledila posle izlaganja Jonsona, Cvetkovića i Dežera, guverner NBS, Dejan Šoškić, objasnio je da inflacija ima svoje osnove u problemima realnog sektora, odnosno u upadljivom povećanju cena hrane i da iz tog razloga NBS mora oprezno da pristupi ovom problemu. Božidar Đelić naglasio je da u Srbiji ima još mnogo posla, jer iako se oseća oporavak, i dalje postoji ogroman problem nezaposlenosti, kao i slabog ulaganja u oblasti koje stabilno posluju i mogu biti naš izbozni potencijal, poput poljoprivrede.

Neke od bitnijih preporuka iz Bele knjige su:

– izmena Zakona o energetici kako bi se primenile odredbe za olakšice povlašćenim proizvođačima električne energije;

– Povećanje javne svesti o efikasnom korišćenju električne energije i potrebi da se poveća njena cena;

– Izrada nacrta Zakona o restituciji;

– Izmena Zakona o hipoteci jer nije u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji;

– Dodatno smanjenje troškova radne snage da bi se povećala stopa zaposlenosti i smanjio takozvani „rad na crno”;

– Izmena zakona iz oblasti rada da bi se na jasan način definisalo da se deo zarade za radni učinak ne mora utvrđivati na mesečnom nivou i da zarada po osnovu doprinosa zaposlenog poslovnom uspehu poslodavca nije posebna dodatna obavezna kategorija zarade. Sloboda dogovora zaposlenih i poslodavca o strukturi zarade i dodatnih pogodnosti i uspostavljanje sistema zarada koji će stimulisati rad zaposlenih osnov je tržišnog funkcionisanja tržišta rada;

Ostale predloge možete pročitati ovde.

Pročitajte i ovo...