Home VestiBiznis & Finansije Domaćа rakija kao naš izvozni brend

Domaćа rakija kao naš izvozni brend

by bifadmin

Svetlana Nol, načelnica Odeljenja za vino, rakiju, alkoholna i bezalkoholna pića Ministarstva poljoprivrede, kaže da je rakija „jedinstveno prirodno alkoholno piće u Evropi, koje može postati srpski brend“. Na strani alkohola su ovaj put i zakoni, jer su novi zakoni o vinu, rakiji i etanolu u potpunosti usklađeni sa direktivama Evropske unije, što znači da se ti proizvodi mogu izvoziti iz Srbije.

Najavljujući donošenje još nekoliko pravilnika i podzakonskih akata, kojima će ova oblast biti detaljnije regulisana, Nol je rekla da se proizvodnjom rakije mogu baviti svi, ali isključivo za sopstvene potrebe, dok se za proizvodnju namenjenu prometu moraju pre svega registrovati i ispuniti neophodne kriterijume koji su propisani zakonom.

Ti kriterijumi se odnose na stručnost, opremu, prostorije u kojoj se obavlja proizvodnja, sirovine i druge uslove, dodala je ona.

„Najvažnije je da naš domaći proizvod bude kvalitetan i bezbedan i u tom pogledu nije bitno da li su u pitanju mali ili veliki proizvođači, jer u praksi i mala flaša pića može naneti više zla od recimo jednog tankera“, naglasila je Nol u obraćanju timočkim proizvođačima alkoholnih pića.

Pročitajte i ovo...