Home VestiBiznis & Finansije U slučaju kandidature dobijamo više novca od EU

U slučaju kandidature dobijamo više novca od EU

by bifadmin

Kada dobije status kandidata za članstvo u EU Srbija će moći da računa na oko 500 miliona evra iz predpristupnih fondova Unije, što je automatski signal investitorimada je Srbija postala stabilna i sigurna za ulaganje, smatraekonomski savetnik premijera Srbije Jurij Bajec.

Ova suma je duplo veća od dosadašnje na koju je Srbija mogla da računa. U tih 500 miliona evra naći će se novac iz pet fondova,kao pomoć za regionalni i za razvoj ljudskih resursa.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić, međutim, ističe da je moguće da se pojavi problem nedovoljno obučenih kadrova za izradu kvalitetnih projekata kojima će se konkurisati za ta sredstva EU.

„Rešenje je da se odgovarajuće službe posvete edukaciji tih kadrova, da mogu u formalnom smislu da ispunjavaju predviđene uslove popune papirologiju. Evropska unija, ma kako nama to izgledalo čudno, je visoko birokratizovana institucija i tu postoji niz procedura koje se moraju poštovati. Vlada Srbije bi zato, preko odgovarajućih tela, trebalo da se potrudi da u što kraćem periodu edukuje te ljude“, rekao je Savić.

Pročitajte i ovo...