Home VestiBiznis & Finansije „Kalkulator“ računa troškove poslovanja u lokalnim samoupravama

„Kalkulator“ računa troškove poslovanja u lokalnim samoupravama

by bifadmin

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) organizovala je u četvrtak 4. novembra, u Klubu poslanika prezentaciju novog projekta „Kalkulator“. Predstavnici privrede, lokalnih samouprava i državnih institucija tokom skupa izneli su svoje viđenje i iskustva vezano za fiskalnu politiku koju vode lokalne samouprave i država, sa posebnim osvrtom na to kako lokalni i republički nameti (porezi, takse, komunalne usluge, naknade) utiču na privredu u Srbiji.

Na skupu je predstavljen i projekat Kalkulator – on line aplikacija koja omogućava obračunavanje i poređenje troškova poslovanja u lokalnim samoupravama Srbije (kalkulator.naled-serbia.org).

Od novembra 2010. u okviru pilot faze projekta moguće je uporediti 20 lokalnih samouprava obračunavanjem troškova lokalne komunalne takse za isticanje firme (firmarina) i naknada za korišćenje građevinskog zemljišta. U svojoj punoj primeni, Kalkulator će obuhvatiti sve zainteresovane lokalne samouprave iz Srbije i ukupno 16 najznačajnijih prihoda lokalnih samuprava odnosno 16 značajnih troškova za privredu. Cilj projekta je uvođenje konkurentnosti LS u Srbiji, transparentno poslovanje i unapređenje stimulativnog poslovnog okruženja za postojeću privredu i potencijalne investitore.

Putem Kalkulatora lokalne samouprave mogu da: izračunaju i planiraju budžetske prihode kako od postojeće privrede tako i od očekivanih i potencijalnih investicija, saznaju da li se isplate subvencije privredi i kolike treba da budu, da se uporede se sa drugim opštinama u Srbiji, da unaprede konkurentnost kroz prilagođavanje fiskalne politike, da se pozicioniraju se kao transparentna lokalna samouprava koja nudi povoljno poslovno okruženje kao i da privuku nova ulaganja.

Privrednici ili investitori dobijaju mogućnost da brzo i lako obračunaju koliko ih godišnje koštaju lokalne takse, porezi, komunalne usluge i naknade, utvrde koje opštine nude najpovoljnije uslove za obavljanje delatnosti kojom se bavi njihovo preduzeće, izračunaju troškove otpočinjanja biznisa u određenoj lokalnoj samoupravi kao i da planiraju i upravljaju svojim rashodima.

Predstavnici državnih institucija sa Kalkulatorom će moći da utvrde indeks lokalnog opterećenja privrede u Srbiji i da analiziraju lokalne fiskalne politike i njihovu utemeljnost sa ciljem uvođenja standarda i smanjenja arbitrarnosti u ovoj oblasti.

Pročitajte i ovo...