Home VestiBiznis & Finansije Zaječar: Žena zaveštala kuću žrtvama porodičnog nasilja

Zaječar: Žena zaveštala kuću žrtvama porodičnog nasilja

by bifadmin

Jedna Zaječarka testamentom je ostavila kuću žrtvama porodičnog nasilja, pa će „sigurna kuća“ u tom gradu uskoro ponovo postojati.

Razlog za zatvaranje prošle sigurne kuće je što su vlasnici objekata koji su se koristili u te svrhe stalno podizali cenu zakupa. Inače, od osnivanja Sigurne kuće u Zaječaru, 2007. godine, utočište u tom objektu našlo je više od 250 žena i dece iz cele Timočke Krajine, kaže direktorka centra za socijalni rad Mirjana Andrijašević.

“Bili smo svedoci najbrutalnijih slučajeva porodičnog nasilja, a nekoliko puta smo i same bile na meti nasilnih muževa”, kaže ona i dodaje da je“jedna naša sugrađanka, koja je nedavno preminula, testamentom nam ostavila svoju kuću uz napomenu da ona može da se koristi za zaštitu žena i dece“. Donatorka je želela da ostane anonimna.

Kuća, koju je sada pokojna Zaječarka darovala žrtvama porodičnog nasilja je u odličnom stanju. Površine je oko 100 kvadrata, sa dvorištem i visokom ogradom, koja je “štiti“ od pogleda. Lokacija je tajna, budući da su žene koje su do sada nalazile utočište u sigurnoj kući i tu bile na meti svojih supružnika.

Andrijaševićeva navodi da će sigurna kuća u Zaječaru ponovo početi da radi u narednih nekoliko dana, čim se završe sve formalnosti oko “prebacivanja“ kuće pod nadležnost Centra za socijalni rad, pišu “Večernje novosti”.

Pročitajte i ovo...