Home VestiBiznis & Finansije Sindikat EPS-a podržava izmenu tarifnog sistema

Sindikat EPS-a podržava izmenu tarifnog sistema

by bifadmin

Sindikat radnika EPS podržao je pripremu zakona na osnovu kojih će se oporezovati imućniji građani Srbije i preduzeća koja su registrovana u ofšor destinacijama, a novac po tom osnovu usmeravati u budžet Republike Srbije. U saopštenju, sindikalci apeluju na vlasti da reše problem onih koji su godinama ostvarivali velike profite neplaćanjem električne energije.

Radnici EPS-a ukazuju predlagačima zakona na ove probleme: „mnogo je onih koji su godinama ostvarivali velike profite plaćanjem (ili neplaćanjem) električne energije, za koju je cena već više godina daleko ispod ekonomske. Ne mislimo pri tom na proizvodna preduzeća u kojima se radnici Srbije bore za opstanak svojih porodica. Mislimo na vlasnike velikih trgovinskih lanaca, banke, vlasnike ugostiteljskih objekata, kladionica… Mnogi od njih, ipak, uredno plaćaju svoje poreze i račune za struju u zemljama iz okruženja u kojima su razvili isti takav biznis, ali uz ekonomske cene električne energije koje su i 2-3 puta više.“

Oni se zato zalažu da se izmenama Tarifnog sistema za obračun električne energije uvedu ekonomske tarife u oblastima trgovine, bankarstva, ugostiteljstva i igara na sreću. Po tom osnovu budžet republike Srbije bi dobio na raspolaganje dodatne mogućnosti za stimulaciju proizvodnje u preduzećima koja zapošljavaju veliki broj radnika.

U saopštenju se navodi da „još jednom Sindikat radnika EPS daje bezrezervnu podršku Vladi Republike Srbije a posebno predsedniku Republike Srbije, gospodinu Borisu Tadiću u nastojanjima da istraju jer to je od velikog značaja za radnike EPS-a, koji proizvode električnu energiju (robu od nacionalnog interesa) u najtežim uslovima, često pogubnim po zdravlje i život“. A šta ćemo sa državnim institucijama koje ne plaćaju struju?

Pročitajte i ovo...