Home VestiBiznis & Finansije Stručna javnost nezadovoljna ekonomskom politikom

Stručna javnost nezadovoljna ekonomskom politikom

by bifadmin

Na okruglom stolu o ekonomiji 2011. godine iznete su kritike na račun aktuelnog rebalansa budžeta, ali i generalne ekonomske politike.Dragoljub Vukadinović, predsednik kompanije „Metalac” smatra da će sledeća godina biti još teža ako Vlada nastavi ovako da se ponaša: „Oni prvo prave projekciju budžeta kojim će namiriti sva postojeća ministarstva, a tek za narednu godinu najavljuju rekonstrukciju vlade. Umesto da prvo izvrše rekonstrukciju, pa onda da prave budžet„.

Direktor Instituta ekonomskih nauka Dejan Erić naglasio je potrebu reforme javnog sektora i zapitao se ko je odgovoran što neke firme za utrošenu struju duguju desetine miliona evra. Kada mi ne bismo izimirivali račune, Institutu bi odmah isključili struju – rekao je Erić, istakavši da je veoma skeptičan prema najavama da ćemo u 2011. imati četiri milijarde evra stranih direktnih investicija.

Tom prilikom profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić rekao je danam neće mnogo pomoći ni novac od prodaje „Telekoma” sa ovakvom ekonomskom politikom. Svoju tvrdnju potkrepio je podacima po kojima je u Srbiju od 2001. do 2009. po raznim osnovama ušlo čak 128 milijardi dolara, od čega je čak 110 milijardi potrošeno na uvoz svega i svačega. To je dokaz da moramo radikalno da menjamo koncept razvoja – rekao je Savić.

Pročitajte i ovo...