Home VestiBiznis & Finansije Srbija među najsporijim izdavačima građevinskih dozvola

Srbija među najsporijim izdavačima građevinskih dozvola

by bifadmin

U najnovijem izveštaju Svetske banke, Srbija se po brzini izdavanja građevinskih dozvola našla na 176. mestu od 183 zemlje. Pošto se Srbija poukupnim uslovima poslovanjanalazi na 89. mestu, predsednik NALED-a, Vladimir Čupić, smatra da postoji veliki prostor za poboljšanje ukupne investicione klime kroz unapređenje u oblasti građevinarstva.

Sada su sve oči uprte u izmenjeni Zakon o planiranju i izgradnji koji bi trebalo da pojednostavi procedure i ubrza izdavanje građevinskih dozvola, proširi broj osoba koje mogu da ostvare konverziju, odnosno prenamenu prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu bez naknade i da definiše obaveze investitora ako objekat ne privedu nameni u odgovarajućem roku.

Pomoćnik ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje Nebojša Janjić je kazao da je izveštaj Svetske banke obuhvatio januar i februar ove godine i procedure koje su bile predviđene starim zakonom, jer novi zakon, koji je stupio na snagu u septembru 2009, tada još nije bio zaživeo. Da podsetimo, uto vreme, bilo je potrebno 279 dana za dobijanje svih neophodnih dokumenata.

Pročitajte i ovo...