Home VestiBiznis & Finansije ECB ne bi trebalo da odbacuje kvantitativno popuštanje

ECB ne bi trebalo da odbacuje kvantitativno popuštanje

by bifadmin

Izgleda da je Evropska centralna banka (ECB) odbila da sledi primer Federalnih rezervi SAD i da učestvuje u programu kvantitativnog popuštanja usmerenog na stimulaciju privrede. Međutim, u Ernst & Young-u smatraju da bi, ukoliko bi Evrozonu pogodila nova kriza, ECB trebalo da bude spremna da nastavi sa merama za povećanje likvidnosti koje su primenjivane tokom 2009. i 2010. godine, i da ne bi trebalo da odbacuje ni kvantitativno popuštanje kao opciju.

U SAD, planirana realizacija druge etape programa kvantitativnog popuštanja (QE2) Federalnih rezervi, pokazala je mogućnost pozitivnog uticaja na privredu SAD. O tome svedoče promene zabeležene na finansijskim tržištima SAD, nakon najave QE2. Novi regionalni model ECB pokazuje da bi uticaj kvanitativnog popuštanja u Evrozoni mogao da bude od još većeg značaja nego u SAD, i da rezultira povećanjem BDP za oko 2% do 2012. godine. Dalji pozitivni uticaji proistekli bi iz veće cene akcija i slabijeg evra.

Mari Diron dodaje: „Činjenica da Evropska centralna banka odbacuje mogućnost učešća u programu kvantitativnog popuštanja izaziva zabrinutost, jer znači da joj preostaje vrlo malo efektivnih sredstava za suprotstavljanje negativnom uticaju nove krize državne zaduženosti, budući da je teško predvideti kako će postići takve efekte pomoću sadašnjeg arsenala. Za monetarnu politiku Evrozone neophodno je obezbediti rezervni plan, s obzirom na rizik usporavanja privrednog rasta.“

Pročitajte i ovo...