Home VestiBiznis & Finansije U najgorem slučaju očekuje nas još jedna kriza

U najgorem slučaju očekuje nas još jedna kriza

by bifadmin

Uobičajenu neizvesnost u odnosu na sve prognoze tokova u Evrozoni dodatno povećava postojeća kriza državne zaduženosti. Modeli na kojima se zasniva prognoza Ernst & Young-a procenjuju da za relativno dobar rast od 1,4% u 2011. godini postoji verovatnoća od samo 45%.

Takođe postoji verovatnoća (25%) da oporavak bude sporiji jer sve slabiju domaću tražnju otežavaju napori banaka da poprave svoje bilanse uoči novih testova opterećenja. U ovakvim uslovima rast BDP-a jedva bi dostigao 1% u 2011, a samo 0,8% u 2012, u poređenju sa prvobitno planiranih 1,4% odnosno 1,7%.

Najgori scenario (10% verovatnoće) odnosi se na mogućnost da eskalacija državne zaduženosti dovede do značajnog reprogramiranja državnog duga u perifernim zemljama Evrozone, što bi na kraju dovelo do potpune finansijske krize. Analitičari Ernst & Young-a predviđaju da bi u tom slučaju, rast BDP-a u Evrozoni tokom narednih par godina bio negativan i kretao se između- 2% i -3%, što bi poništilo svaki uspeh koji je do sada postignut u pogledu oporavka. Ukoliko takva kriza nastane tokom 2011. godine, BDP Evrozone će krajem 2014. godine biti oko 3,5% ispod nivoa od pre krize.

Mark Oti, rukovodeći partner kompanije Ernst & Young u regionu Evrope, Bliskog istoka, Indije i Afrike (EMEIA), kaže: „Nepredvidivost ekonomske situacije u čitavoj Evrozoni nastavlja da komplikuje proces planiranja za korporacije. Pesimistički karakter prognoza rasta BDP-a u mnogim delovima Evrope primorava kompanije da ostanu uzdržane u pogledu budućih planova za investicije i otvaranje novih radnih mesta.“

Pročitajte i ovo...