Home VestiBiznis & Finansije MMF odobrio šestu reviziju aranžmana sa Srbijom

MMF odobrio šestu reviziju aranžmana sa Srbijom

by bifadmin

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je šestu reviziju kreditnog aranžmana sa Srbijom, čime je omogućeno povlačenje nove rate od 373 miliona evra.Prvi zamenik direktora MMF DŽon Lipski ocenio je da je ubrzan oporavak srpske ekonomije zasnovan na izvozu i da su srpske vlasti na zadovoljavajući način primenile program dogovoren sa MMF, objavljeno je noćas na sajtu Fonda (www.imf.org).

Lipski je naveo da su vlasti u Srbiji na odgovarajući način pooštrile monetarnu politiku, u skladu sa ciljanim okvirom inflacije.Vlasti bi trebalo da nastave primenu svih raspoloživih mera, istakao je, da inflaciju vrate u okvir koji je projektovala Narodna banka Srbije, pošto je i dalje prisutan rizik od visoke inflacije.

Lipski je kazao da je fiskalna politika ostala u skladu sa programom i da je predviđeni budžetski deficit za 2011. godinu u skladu sa novim okvirom fiskalne odgovornosti. Da podsetimo,Vlada Srbije uputila je Skupštini predlog budžeta za 2011. prema kojem će deficit konsolidovanog budžeta Srbije biti 4,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno oko 140 milijardi dinara.

Važno je da se nastavi sa strukturnim fiskalnim reformama, naveo je Lipski, dodajući da je reforma penzijskog sistema „korak u pravom smeru“ i da će biti potrebne dalje reforme u budućnosti kako bi se obezbedila održivost penzijskog sistema.

Uslov za odobravanje šeste revizije kreditnog aranžmana Srbije sa MMF, ukupne vrednosti oko tri milijarde evra, bilo je upućivanje u skupštinsku proceduru predloga budžeta za 2011. i izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Prema oceni MMF, reforme u bankarskom sektoru su bile za pohvalu i srpski bankarski sistem je sposoban da dobro apsorbuje pogoršanje poslovnih rezultata preduzeća.

„Nastavak budnosti je neophodan zbog povišenih spoljnih rizika“, kazao je Lipski i dodao da je važno da se brzo usvoji pravni okvir za vansudsko restrukturiranje dugovanja.

Pročitajte i ovo...