Home VestiBiznis & Finansije Revizor: Neregularni honorari u ministarstvima

Revizor: Neregularni honorari u ministarstvima

by bifadmin

I drugi izveštaj Državne revizorske institucije je pokazao da se ministarstva trošeći novac poreskih obveznika ne drže uvek slova propisa i zakona.Revizori su jedino na izveštaj koji se tiče NBS dali pozitivno mišljenje, uz jedno skretanje pažnje, dok je ostalih devet prihvaćeno “sa rezervom” – zbog uočenih nepravilnosti.

Novosti pišu da su kontrolisani i Završni račun budžeta za prošlu godinu, finansijski izveštaji sedam ministarstava, Narodna banka Srbije, deo koji se odnosi na raspolaganje budžetskim sredstvima, kao i Uprave za trezor.

Rezultati revizije nisu toliko zabrinjavajući, ali su budžetski korisnici pravili ne samo računovodstvene greške već su kršili propise, istakao je Radoslav Sretenović, predsednik saveta DRI, i dodao: „Poseban aspekt je popis imovine Republike Srbije. Ne postoji evidencija o imovini vrednoj oko 30 milijardi dinara, nije popisana ni finansijska imovina u iznosu od 3,4 milijarde dinara. Kontrolisani budžetski korisnici nisu preneli sopstveni prihod na račun budžeta u iznosu 397 miliona dinara. Rezultat revizije je smanjenje budžetskog deficita za 4,2 milijarde dinara. Nepravilnosti su ispravljanje i u toku same kontrole“.

Ministarstva ni prošle godine nisu štedela na honorarima. Angažovali su ljude po ugovoru o delu za poslove koji spadaju u njihov delokrug i predviđena su ministarstvima sistematizacijom.

„Prema nalazima DRI za ove obaveze je plaćeno 76,78 miliona dinara. Kontrolisane institucije su preuzimale obaveze bez pisanog ugovora i zaključivali su ugovore o nabavci, uslugama i građevinskim radovima mimo propisa o javnim nabavkama. Ovako je potrošeno 303 miliona dinara“.

Između ostalog, zna se da jeMinistarstvo za infrastrukturu svoje zaposlene angažovalo u razne komisije i radne grupe i na to ime im plaćalo naknade. Zakon, međutim, ne predviđa da zaposleni u državnim organima primaju naknade na to ime.Ministarstvo je tokom 2009. godine angažovalo 186 ljudi u raznim radnim grupama i komisijama. Od toga ih je 91 zaposleno u samom ministarstvu. Samo njima, zaposlenima u ministarstvu, isplaćeno je 32,5 miliona dinara naknada neto, a blizu 49 miliona dinara bruto. Naknade su se kretale od 20.000 do 1,4 miliona dinara, a kako primećuju revizori, čak polovinu ukupno isplaćenih sredstava, dobilo je 20 ljudi. Prosta računica kaže – 800.000 dinara po čoveku. Preostalih 95 članova ovih komisija i radnih grupa, koji su zaposleni na nekom drugom mestu, primilo je ukupno 14,6 miliona dinara.

Samo u Ministarstvu za prosvetu sklopljeno je više od 300 ugovora o delu, vrednih skoro 12 miliona dinara, koji nije trebalo da budu sklopljeni.

U slučaju Ministarstva rada i socijalne politike dato je 10,18 miliona na angažovane “ugovorce” koji su obavljali poslove iz delokruga ministarstva, ali su za još 4,4 miliona dinara angažovali ljude po ugovoru o delu za poslove koji su identični ili slični delokrugu ministarstva.

Ministarstvo poljoprivrede je sa “Hjulit Pakardom” sklopilo ugovor o uvođenju informacionog sistema vredan 3,5 miliona evra. Inzos je za 115,3 miliona dinara veći nego što je mogao da se, po zakonu o budžetu, isplati sa određene stavke.

Međutim, Sretenović ipak nije želeo da otkrije koje ministarstvo je najviše kršilo zakone.

Pročitajte i ovo...