Home VestiBiznis & Finansije EPS prinuđen da se zaduži

EPS prinuđen da se zaduži

by bifadmin

Elektroprivreda Srbije uzela je šest milijardi dinara kredita da bi izmirila prispele obaveze. Kako su naveli u EPS-u, dinarske kredite od po dve milijarde dinara u decembru 2010. i januaru 2011. godine uzeli su EPS i zavisna preduzeća Termoelektrane „Nikola Tesla“ i Termoelektrane i kopovi „Kostolac“. Najvećim delom novca iz kredita, istakli su u EPS-u, plaćeni su radovi i usluge srpskih firmi koje su bila angažovane u pripremama za zimsku sezonu.

U tom preduzeću su ustakli da Iz prihoda EPS-a, koji je limitiran cenom električne energije, nije bilo moguće obezbediti novac za sve obaveze koje su poskupele znatno više nego struja u 2010. godini i dodaju da su porasle cene goriva, kao i naknada za zaštitu životne sredine i korišćenja dobara od opšteg interesa. Došlo je do nesklada između priliva gotovine od prodaje struje i potreba za plaćanjem obaveza, EPS i dva zavisna privredna društva bili su prinuđeni da uzmu kredite – ističu u EPS-u. Struja u Srbiji poslednji put poskupela je 1. marta 2010. godine i to za domaćinstva u proseku 11 odsto, a za privredu oko devet odsto.

Prethodno poskupljenje bilo je 1. avgusta 2008, kada je cena struje porasla za 8,9 odsto. Inflacija u Srbiji 2010. bila je 10,3 odsto, mereno po metodologiji koja se koristi u Evropskoj uniji. Predstavnici Vlade ranije su najavili da će u 2011. godini poskupeti struja, ali zasad nije utvrđeno koliko će to poskupljenje biti.

Pročitajte i ovo...