Home VestiBiznis & Finansije Fridom Haus: Srbija slobodna zemlja

Fridom Haus: Srbija slobodna zemlja

by bifadmin

U najnovijem godišnjem izveštaju organizacije „Fridom haus“ kao „slobodne zemlje“ označene su Srbija, Hrvatska i Crna Gora. Ocenu „delimično slobodnih“ zemalja dobile su Kosovo, Albanija, Bosna i Hercegovina i Makedonija.

„Fridom haus“ prati stanje političkih prava i građanskih sloboda u svetu, a ovaj put izveštaj je obuhvatio 194 zemlje i 14 teritorija.

Na skali od jedan do sedam, gde je jedan najbolja, a sedam najgora ocena, Srbija je ocenjena dvojkom u kategoriji političkih prava i u onoj građanskih sloboda.Hrvatska je iz političkih prava dobila najvišu ocenu, a iz građanskih sloboda dvojku, dok je Crna Gora ocenjena trojkom i dvojkom.

Kosovo je ocenjeno sa pet za politička prava i četiri za građanske slobode, Albanija i Makedonija imaju trojke u obe kategorije, a BiH četvorku za politička prava i trojku za građanske slobode, navedeno je na veb-sajtu „Fridom hausa“.

Generalno, sloboda u svetu protekle godine bila je u padu, petu godinu zaredom, što je najduže kontinuirano opadanje u skoro 40 godina, koliko se objavljuje ovaj izveštaj.

Istraživački direktor „Fridom hausa“ Arč Padington istakao je, kao jedan od najtežih primera kršenja ljudskih sloboda, reagovanje Pekinga na uručenje Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liu Sjaobou.

Padington je ocenio i da je 2010. godina bila posebno „obeshrabrujuća“ u Rusiji, gde je izrečena kazna bivšem naftnom tajkunu i kritičaru Kremlja Mihailu Hodorovskom, o čemu smo već pisali.

Pročitajte i ovo...