Home TekstoviB&F PlusIntervjuiEkonomija WEF: Mreža za odgovor na rizike

WEF: Mreža za odgovor na rizike

by bifadmin

Na Svetskom ekonomskom forumu, koji se ovih dana održava u Davosu, ne jednom se čulo „da je 2011. godina ključna za istoriju ljudske civilizacije“. Većina prisutnih se slaže da su nagomilani problemi globalnog društva toliko različiti i komleksni da zahtevaju hitne i brze odgovore. Suštinski problem je de fakto nedostatak efikasnih mehanizama i institucija kojima bi se na neke nove krize moglo pravovremeno odreagovati. U tom kontekstu, a po uzoru na Global compact network (Mreža za globalni dogovor) formiran pri Ujedinjenim Nacijama, sada se lansira nova inicijativa – stvaranje Mreže za odgovor na rizike (RRK).

Inicijator RRK i osnivač WEF-a, profesor Klaus Švab, pojašnjava: „U novonastalim okolnostima neophodno je da se utvrde neka nova pravila ponašanja svih u globalnom društvu. To traži definisanje novih međusobnih normi shodno novoj realnosti. Inicijativa svabRRK ima za cilj da poveže sve donosioce odluka i da tokom vremena razvije nove mehanizme i konkretne procese kojima bi se na daleko brži i efikasniji način dobili odgovori i konkretna rešenja za neke buduže krize sa kojima se mozemo suočiti. Svet je postao međuzavisan, sve je isprepletano a okolnosti se vrtoglavom brzinom menjaju.“

„Najveže svetske ekonomije – dodaje Timoti Gajtner, US sekretar za finansije – moraju da sarađuju kako bi se što bolje suočile sa promenama i novonastalom realnošću. Treba uložiti dodatne napore kako bi se  transformisao ekonomski prostor nastao posle drugog svetskog rata“.

„Pogledajte samo Ameriku i Kinu. To su dve ekonomije koje suštinski nisu u konfliktu jer su po mnogočemu komplementarne i siguran sam da ćemo biti u stanju da izgradimo sistem koji će biti od koristi i njima (Kini) a ne samo nama. Ne zaboravite, najveća snaga američkog političkog sistema je u sposobnosti da se konstantno menja“.

Gajtnerove reči potvrđuje i veliki broj prisutnih kineskih ekonomista i eksperata koji upozoravaju  da se kineski div razvio zahvaljujući ne državi već upravo privatnom kapitalu i privatnom vlasništvu, koje je uspelo da se prilagodi u uslovima državne regulative. Oni naglašavaju da se to „na zapadu često pogrešno tumači kao snaga ‘državnog kapitalizma’, što je pogrešno“.

Britanski premijer Dejvid Kamerun  pozvao je sve evropske lidere „da zaista otvore tržišta i sprovedu tržišne reforme“ dodajući da je kranje vreme da se upravo sada formira snažno i  jedinstveno Evropsko tržište (Single Market). „Ubiti dug koji je još uvek tu usled postojanja suvereniteta država i ukloniti sve uništavajuće regulative je jedini put ka rastu ekonomija. Mi smo otvoren, trgovački kontinent. Imamo napredni i razvijeni sistem demokratskih vrednosti. Hajde da  stvari krenemo da radimo drugačije, da se borimo za naš opšti prosperitet!“

Posmatrači primećuju da će ovaj 41 po redu WEF u Davosu ostati zabeležen kao istorijski ukoliko se pokrenute inicijative u narednim godinama pokažu kao realno efikasne. Da se nešto „daleko krupnije iza brda valja“ pokazuje i podatak da će se tokom aprila i maja meseca održati jos tri WEF-a a sa ciljem „daljeg produbljivanja započetih inicijativa“.

Tako će od 27.-29.aprila u Rio de Žaneiru biti „WEF za Latinsku Ameriku“, od 04.-06. maja u Kejp Taunu u Juznoj Africi „WEF za Afriku“ i na kraju od 20.-22.maja 2011. „na obali mrtvog mora“- „WEF za Bliski Istok“.

Zoran Vitorović, Davos

Pročitajte i ovo...