Home VestiBiznis & Finansije Domino efekat: Na redu zdravstvo, policija i elektroprivreda

Domino efekat: Na redu zdravstvo, policija i elektroprivreda

by bifadmin

Kada su prosvetari počeli štrajk, premijer Cvetković je rekao da bi povećanje njihovih zarada za 24 % dovelo do inflacije od 300% i do pada dinara. Međutim Vlada je dala nagoveštaj prosvetarima da će neki njihovi zahtevi biti ispunjeni, a sada strahuje od istih zahteva iz sektora zdravstva, policije i elektroprivrede.

Taj nagoveštaj dala je ministarka finansija Diana Dragutinović izjavom da bi se u budžetu Srbije mogle naći četiri milijarde dinara za ispunjenje dela zahteva prosvetara.

Ovu ponudu, koju su drugi dočekali kao šansu da se bore za svoj deo kolača, prosvetari su bez razmišljanja odbacili poručivši da će, ukoliko uskoro ne postignu dogovor, radikalizovati štrajk i izaći na ulice.

Ostali u javnom sektoru, koji se ne nalaze u ništa boljoj situaciji, budno su pratili pregovore prosvetara i Vlade i uputili svoju podršku njihovom štrajku. Sada, kada su videli da Vlada reaguje na pritiske, otvoreno prete protestima. Sektor zdravstva je posebno revoltiran budući da su uoči Nove godine tri reprezentativna sindikata uputila zahtev Ministarstvu zdravlja da uđu u pregovore o povećanju plata.

Sindikat zdravstva je u decembru najavio protest ukoliko Vlada Srbije ne realizuje njihove zahteve među kojima su povlačenje predloga zakona o platama u državnim organima i uvećanje osnovica za obračun plata. Oni traže i obezbeđivanje sredstava za neisplaćene jubilarne nagrade, zatim novogodišnje nagrade u visini koju Vlada i sindikat dogovore do 15. januara, kao i uspostavljanje socijalnog dijaloga.

Nezadovoljnih je mnogo u sektoru bezbednosti, pa su policijski sindikati već zakazali štrajk. Predstavnici Nezavisnog sindikata policije najavili su štrajk za 3. februar, zahtevajući od Vlade, pored potpisivanja kolektivnog ugovora, povećanje plate zaposlenih u MUP-u za 40 odsto i poboljšanje uslova rada.

Povećanje zarada traže i radnici u sektoru elektroprivrede. Sindikat radnika TE “Nikola Tesla” iz Obrenovca već je 25. januara održao štrajk upozorenja tražeći povećanje naknade za rad u smenama na 26 odsto od osnovice.

Pročitajte i ovo...