Home VestiBiznis & Finansije Erste Grupa: Povećanje emisije slovačkih državnih obveznica u iznosu od 1,25 milijardi EUR

Erste Grupa: Povećanje emisije slovačkih državnih obveznica u iznosu od 1,25 milijardi EUR

by bifadmin

Erste Group Bank AG („Erste Grupa“), kao saorganizator emisija, uspešno je upravljala porastom vrednosti slovačkih državnih obveznica, sa ročnošću od 5 godina, u iznosu od 1,25 milijardi EUR. Slovačka Republika, koja ima rejtinge A1/A+/A+ (Moody’s/S&P/Fitch, svi stabilni), delovala je preko Ministarstva finansija, a zastupala ju je Agencija za upravljanje dugom i likvidnošću (ARDAL).

Povećanje je uticalo da emisija, sa kuponom od 3,5 % i čiji je rok dospeća 24. februar 2016, dostigne ukupan iznos od 2,428 milijardi EUR i dostigla je cenu ponovljene ponude od 99,563% i prinos od 3,597%. Usled velikog interesovanja investitora iz istočne Evrope, Nemačke, Austrije i zemalja Beneluksa, i niske senzitivnosti spreda u knjizi naloga, cena ponude je dostigla nivo srednjeg svapa + 80 baznih poena, što je niže od početne ponude na nivou srednjeg svapa + 85 baznih poena, i ispod nivoa sekundarnog trgovanja obveznicama Republike Italije i Republike Slovenije, slične ročnosti ali većeg rejtinga. Erste Grupa je po drugi put uzastopno nastupala kao saorganizator emisija, nakon uspešnog benchmark-a u iznosu od 1,5 milijardi EUR u aprilu prošle godine.

Erste Grupa je na prvom mestu kao organizator emisija državnih i korporativnih obveznica u Austriji i CIE, sa tržišnim udelom od 11,9% i ukupnim obimom od 5.129 miliona EUR u 2010. godini.

Pročitajte i ovo...