Home VestiBiznis & Finansije MMF se sastao sa sindikalcima

MMF se sastao sa sindikalcima

by bifadmin

Srpski sindikalci su do jučerašnjeg sastanka sa MMF-om mislili da je tokom krize u Srbiji 280 000 ljudi ostalo bez posla. Međutim, predsednicaAsocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić, kaže da im je na sastanku rečenoda je “izgubljeno 400.000 radnih mesta i da je taj podatak apsolutno tačan, što nam govori da naša vlada to zna, ali nije htela da iznese u javnost”. Takođe, stručnjaci MMF-a smatraju da ne treba povećavati plate.

Naime,stalni predstavnik i šef misije MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik i Albert Jeger održali su sastanak sa sindikalcima na kom je rečeno da je od početka krize u Srbiji bez posla ostalo 400.000 ljudi, javni dug se približio cifri od 45 odsto BDP-a što dovoljno govori u koliko se lošoj situaciji zemlja nalazi i u koliku bi dubiozu zapala ako bi se plate povećale za samo jedan odsto.

MMF smatra da mesta za povećanje plata u budžetu nema i da Srbija ne može u ovakvoj situaciji da očekuje nove investicije jer je klima za ulaganje „nestabilna“.

– MMF nam je rekao da se iz državnog sektora za zarade izdvaja oko 800 milijardi dinara, a za investicije 100 milijardi dinara i da taj jaz govori o tome koliko je stanje loše – napominje Savićeva.

Ona kaže da su sindikati bili složni u tome da ne žele da MMF svoju misiju u Srbiji završi ovom posetom jer se plaše da bi bez njihovog prisustva vlada „pare od Telekoma, na primer, iskoristila u svrhe predizborne kampanje“. I Jeger i Lisovolik su se na ovu konstataciju nasmejali i rekli da njihov ostanak ne zavisi od njih već od Vlade Srbije.

Ako budesocijalnog dijaloga između države, poslodavaca i sindikata sindikati su voljni dapodrže Zakon o budžetskom sistemu koji uređuje način povećanja plata u javnom sektoru i penzija, kao i granice iznad kojih ne smeju da idu budžetski deficit (4,1 odsto BDP-a) i javni dug (45 odsto BDP-a).

Što se tiče povećanja plata, pregovori predstavnika tri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika sa ministrima finansija i prosvete biće nastavljeni sutra u 10 sati, potvrdio je Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije. On je rekao da sindikati neće odustati od zahteva da plate zaposlenima u obrazovanju tokom ove godine budu povećane za 20 odsto i da će štrajk biti nastavljen. Više o sastanku…

Pročitajte i ovo...