Home VestiBiznis & Finansije Nužno transparentnije finansiranje organizacija civilnog društva iz javnih izvora

Nužno transparentnije finansiranje organizacija civilnog društva iz javnih izvora

by bifadmin

Novi Zakon o udruženjima obavezuje državu da rad neprofitnih organizacija finansira iz sredstava za realizovanje programa od javnog interesa. Ovi programi se odnose na oblasti socijalne zaštite, ljudskih i manjinskih prava, zaštite životne sredine, obrazovanja, nauke, kulture itd. Međutim, iakoje zakon na snazi više og godinu dana, još nisu uspostavljeni mehanizmi po kojima se ova sredstva transparentno raspodeljuju.

Tako se više od 70% sredstava sa linije 481 (koja služi za dotacije nevladinim organizacijama) ne koristi u te svrhe.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu osnovalo je Radnu grupu za pripremu Uredbe o dodeli sredstava za programe od javnog interesa koja realizuju udruženja. Cilj ove Uredbe je da uspostavi jedinstvene mehanizme po kojima se sredstva iz javnih izvora dodeljuju na jasan i transparentan način. Na jučerašnjem konsultativnom sastanku koji su organizovale Građanske inicijativeprikupljeni su predlozi, komentari i uporedne prakse iz drugih zemalja, a sve to u cilju što boljeg i jasnijeg formulisanja predloga Uredbe.

U donošenju Uredbe nezaobilazna je i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom, koja je osnovana još u aprilu 2010. godine i uskoro će početi sa radom. Ivana Ćirković, prva direktorka Kancelarije smatra da je„dijalog države i civilnog društva posebno važan ako se ima u vidu da bilateralni donatori polako odlaze iz Srbije i da će se OCD ubuduće najvećim delom finansirati iz IPA fondova i budžeta RS. Zbog toga su Uredba i jasni mehanizmi finansiranja neophodni i to u što skorijem periodu.“. Ovo je posebno važno ako se ima u vidu da su trenutno najveći dobitnici sredstava sa linije 481: Srpska pravoslavna crkva, Crveni krst i sportske omladinske organizacije.

Predlog pravnih rešenja za Uredbu možete pročitati na www.gradjanske.org a svoje komentare i sugestije dostaviti na civin@gradjanske.org

Pročitajte i ovo...