Home VestiBiznis & Finansije Srbija izlazi na međunarodno tržište kapitala

Srbija izlazi na međunarodno tržište kapitala

by bifadmin

Projekat garancije za razvoj privatnog i finansijskog sekrtora, koji je Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio 10. februara, omogućiće Srbiji da po prvi put izađe na međunarodno tržište kapitala, kao i da nastavi strukturne reforme u sektorima koji su ključni za ekonomski oporavak, izjavila je danas Tanjugu predstavnik Srbije u Svetskoj banci Biljana Hroneos-Krasavac

Taj projekat, u iznosu do 300 miliona evra, odnosno ne više od 400 miliona dolara, predstavlja garanciju Svetske banke na otplatu glavnice kredita koji će Srbija koristiti od banke “Sosijete Ženeral” . Njome se, u okviru postojeće strategije partnerstva Srbije sa Svetskom Bankom, nastavlja podrška Srbiji u oblasti privatnog i finansijskog sektora.

“Upravo ovom garancijom, Srbiji se otvaraju vrata da po prvi put izađe na međunarodno tržište kapitala i bude u mogućnosti da pristupi sredstvima pod daleko povoljnijim uslovima od komercijalnih, što podrazumeva niže kamatne stope i daleko duži period otplate kredita”, istakla je Biljana Hroneos-Krasavac.

Ona je ukazala da je prilikom odobravanja projekta garancije, Srbija pohvaljena kao zemlja sa visokim kredibilitetom u sprovođenju reformi u oblasti finansijske, fiskalne i monetarne politike, kako u periodu krize tako i u post-kriznom periodu.

“Mogućnost Srbije da bude prisutna na međunarodnom tržištu kapitala istovremeno pruža mogućnost kako investitorima tako i bankama da dublje upoznaju, a time bolje razumeju i vrednuju rizik koji će pratiti Srbiju u transakcijama na međunarodnom tržištu”, dodala je Hroneos-Krasavac.

Ona je istakla da su uslovi za dobijanje ovakve garancije Svetske Banke veoma strikni, jer podrazumevaju da zemlju koja ih dobije mora da karakteriše dugoročna uspešna saradnja sa Svetskom bankom u smislu kontinuirane i blagovremene otplate svojih obaveza, kao i uspešno sprovođenje strukturnih reformi u periodu ne kraćem od 10 godina.

“Garancijom će Srbija biti u mogućnosti da se zaštiti od eventualnog rizika narušavanja makroekonomske stabilnosti, kao i da unapredi svoj kreditni rejting, i ono što je najvažnije, da nastavi sa sprovodjenjem strukturnih reformi upravo u onim sektorima koji su ključni za ekonomski oporavak Srbije i time postavi temelje uspešnog procesa pridruživanja Evropskoj Uniji”, rekla je Biljana Hroneos-Krasavac.

Izvor: Poslovni portal Novci

Pročitajte i ovo...