Home VestiBiznis & Finansije Ako ne prodamo Telekom bićemo još zaduženiji

Ako ne prodamo Telekom bićemo još zaduženiji

by bifadmin

Kada se javni dug Srbije (12,7 milijardi evra) podeli s ukupnim brojem punoletnih građana (oko 6,7 miliona), ispada da je trenutni dug koji je država već napravila 1.900 evra po osobi. Ekonomisti smatraju da ako ne proda Telekom država će postojeći dug morati ove godine da uveća za još milijardu evra.

Blic piše da je novac do sada pozajmljivan od međunarodnih finansijskih institucija, drugih država, komercijalnih banaka, kroz izdavanje vrednosnih hartija i tako će biti i ubuduće. Ove i naredne tri godine samo za kamate će morati da se plati više od milijardu evra, ali taj trošak verovatno neće zaustaviti nove kredite.

„Za državu nema druge opcije osim da se dodatno zadužuje, jer ako do sada nismo smanjili javnu potrošnju, sigurno je da se to neće desiti sada u izbornoj godini. Državi treba ove godine oko milijardu evra i bez toga vlast će biti u velikom problemu“, ocena je Aleksandra Stevanovića iz Centra za slobodno tržište.

Problem je i što uzimamo sve više kredita za vraćanje ranijih dugova, ne ulažemo, već samo trošimo nove zajmove. Strane direktne investicije konstantno opadaju od 2006, donacija nema odavno, glavnina privatizacije je gotova i Telekom je bio „zlatna koka“ budžetskog spasa. Zato ekonomisti smatraju da će dalje zaduživanje države ostaviti posledice koje će se godinama osećati.

Pročitajte i ovo...