Home VestiBiznis & Finansije Država pravi crnu listu privrednika?

Država pravi crnu listu privrednika?

by bifadmin

Na jednoj od narednih sednica vlade trebalo bi da se nađe i predlog o osnivanju registra diskvalifikovanih lica, kako bi se onimakoji namerno guraju firme u stečaj i ostaju dužni i narodu i društvu onemogućiloda ponovo osnivaju preduzeća.

Deljenjem crvenih kartona država želi da odvoji žito od kukolja, odnosno da spreči nesavesne poslodavce da varaju svoje partnere, radnike i državu. Otvaranje nove firme nebrojano puta ovim će biti onemogućeno, odnosno, privrednik čije je ime na crnoj listi moći će ponovo da osnuje preduzeće samo pod određenim uslovima.

Predložene su i mere koje paralelno uvode red i na tržištu radne snage. To znači da će po svakom novootvorenom radnom mestu poslodavci dobijati veće poreske podsticaje kako bi se broj onih koji rade u sivoj zoni što više smanjio. Takođe, regulisaće se i rokovi plaćanja, jer je država najveći generator nelikvidnosti. Javna preduzeća će morati u određenom zakonskom roku da izmiruju svoje obaveze, reči su Politikinih neimenovih izvora.

Ranka Savić, predsednica Asocijacije Samostalnih i nezavisnih sindikata, smatra ovo dobrom idejom ali predlaže daVerica Kalanović prvo na crnu listu upiše državu, kao poslodavca, pa zatim privatne firme. „Jer, zna se ko je najveći generator nelikvidnosti“, kaže ubeđena je Savićeva.Miloš Bugarin, predsednik Privredne komore Srbije, smatra da bi trebalo „konačno urediti stanje među poslodavcima. Jer, postoje preduzetnici koji ne izmiruju svoje obaveze tako što nebrojeno puta osnivaju preduzeća. Narodski rečeno, ne plaćaju ni popu opelo“.

Pokušaj kreiranja Crne liste pravnih lica prošle godine je bio krajnje sumnjiv – izgleda da je neko iskoristio državne simbole kako bi prevario građane, te da je on prvi kandidat za crnu listu.

Pročitajte i ovo...