Home VestiBiznis & Finansije Italija i Francuska traže reviziju Šengena

Italija i Francuska traže reviziju Šengena

by bifadmin

Taman kada smo se mi približili Evropskoj Uniji ova nekeda stabilna građevina počela je da se klima. Sada Francuska i Italijatraže da se u Šengenski sporazum uvrsti klauzula koja bi omogućila da se granice u Evropi vrate u slučaju ozbiljne krize, jer imaju problema sa izbeglicama iz severne Afrike. Stručnjaci kažu da bi revizija Šengena mogla isti da uništi.

Francuzi su već prekršili Šengenski sporazum iz 1997. postavivši pogranične punktove na granici sa Italijom, što je dovelo do napetosti između dve države. Ovaj put međutim, imaju isti interes,Sarkozi je Berluskoniju ponudio veću pomoć u zaštiti zajedničkih evropskih granica putem Agencije za zaštitu spoljnih granica EU „Fronteks“, koja bi trebalo da dobije veća ovlašćenja i veća finansijska sredstva.

Tokom ove godine u južnu Italiju pristiglo je 25.000 emigranata, uglavnom sa severa Afrike, a mnogima od njih Italija je samo tranzitna zona do svojih rođaka Tunižana u Francuskoj. Italija je prvo tražilapomoć EU nemoćna da es izbori sa tolikim brojem emigranata, ali je odbijena. Premijer Italije je iz revolta rešio da izbeglicama sa severa Afrike izda boravišne dozvole na period od šest meseci, sa obrazloženjem da oni žele da posete svoje rođake u Francuskoj. Dosad je izdato oko 8.000 privremenih dozvola, a pretpostavlja se da će taj broj porasti na najmanje 11.000. Međutim, ta dozvola će ljudima izbeglim od haosa u severnoj Africi omugućiti da se slobodno kreću po svim zemljama šengena, što je naišlo na negodovanje cele EU, a naročito Nemačke i Francuske.Francuska je, ipak, otišla korak dalje, pa je predsednik Nikola Sarkozi rešio da postavi privremenu granicu između dve države. Prošle nedelje je sa francuske granice u Italiju vraćen voz pun afričkih izbeglica, a dosad je na graničnom punktu uhapšeno više od 700 ljudi.

Šengenski sistem bi po pravilu trebalo da kontrolišu izvršni organi EU, i taj deo Sarkozi najviše kritikuje, sa idejom da bi nacionalna ministarstva spoljnih poslova trebalo da rade ovo. Istovremeno, Evropska Komisija izjavila je da i sama razmišlja o uvođenju promena u Šengenski sistem, ali o jasnijoj interpretaciji istog kako ne bi dolazilo do nesporazuma između zemalja članica.

Pročitajte i ovo...