Home VestiBiznis & Finansije Srpska privreda: Najjači i najdužniji

Srpska privreda: Najjači i najdužniji

by bifadmin

Ukupan dug privrede početkom 2011. bio je oko 20 milijardi evra, ali samo zbog kursnih razlika veći je čak 198 milijardi dinara nego 2010.

Politika objavljuje podatke da jeukupan dug privrede na kraju februara ove godine iznosio je bezmalo 20 milijardi evra. U odnosu na prošlu godinu, u devizama je zaduženje realnog sektora gotovo identično. Međutim, zbog ogromnih kursnih razlika u dinarima je on znatno veći. Tako je prema podacima portala Markoekonomija.org dug privrede za godinu dana uvećan 198 milijardi dinara.

A kada je reč o zaduženjima pojedinačnih firmi, Ekonomistovo istraživanje „Top 300” pokazuje da najviše duguju oni koji najviše imaju. Prema poslednjim podacima, koji se odnose na 2009. godinu, najzaduženije privatno preduzeće bilo je „Delta holding”, dok je državna firma sa najvećim teretom dugova bila „Telekom Srbija”. Bez obzira na to što se, zbirno gledano, brojevi u tabeli dugovanja nisu mnogo promenili, ako se zajmovi posmatraju u evrima, krupni kapitalisti sada imaju subjektivni utisak da je situacija još gora.

Mirko Todorović, savetnik potpredsednice vlade Verice Kalanović, kaže da je normalno to što su oni koji najviše imaju najviše i zaduženi. Razvoj se u svim zemljama sveta zasniva na podršci banaka, dodaje.

Zato smatra da će reprogram zajmova, koji će država osim građanima, ponuditi i privredi, pomoći njegovim kolegama da uhvate svež vazduh.

– Problem je što se onima koji su već na kolenima ne može mnogo pomoći. A čini mi se da je mnogo takvih privrednika u Srbiji – objašnjava.

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca, podseća da su vlasnici malih i srednjih preduzeća bez ikakvog uticaja, ali na istom brodu sa svojim moćnijim kolegama.

– Veliki imaju i svoje poluge moći i njima je opet lakše da nađu izlaz iz bezizlazne situacije. Mali su prepušteni sami sebi. Ako privreda nastavi i dalje da ovako propada, budžetski prihodi će biti sve manji i to će, bojim se, u budućnosti značiti još veće stezanje kaiša. Nažalost, mi smo izgleda jedina zemlja novog kapitalizma u kojoj se vlasnici kapitala ništa ne pitaju – kaže on.

Pročitajte i ovo...