Home VestiBiznis & Finansije Ekonomije u usponu protiv Lagardove na čelu MMF-a

Ekonomije u usponu protiv Lagardove na čelu MMF-a

by bifadmin

Postoje osnovane sumnje da će na mesto Štros-Kana doći francuska ministarka finansijaKristin Lagard, međutim ovome se protive svetske brzorastuće ekonomije, zemlje BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika). One su juče napisale zvanično pismo u kome tvrde da je ovim prekršeno obećanje da sledeći čelnik MMF-a neće biti Evropljanin.

Pismo možete pročitati ovde, a njegova suština je da ova nominacija potvrđuje zapadnu dominaciju u finansijskom svetu, jer “Evropljani vode MMF a Amerikanci Svetsku banku”. Međutim, postpisnici pisma nisu predložili svog kandidata, osm što je Meksiko sam nominovao direktora svoje centralne banke Avgustina Karstensa.

Business insider nas podseća i na reči Kris Vuda iz azijskogCLSA koji tvrdi da je ideja nominovanja Lagardove “prvoklasan primer sukoba interesa”. Naime, Vud smatra da je Štros-Kan iskoristio potonju krizu kako bi oživeo MMF koji je izgubio razlog svog postojanja, ali i da Lagardova ima političku prošlost koja pokazuje njenu “evropocentričnost” a sama EU ima neizvesnu budućnost u kojoj će morati da pruža finansijsku pomoć svojim članicama, pa se pitaju kako će se to odraziti na “periferiju”.

Pročitajte i ovo...