Home VestiBiznis & Finansije Izvozićemo oružje u podsaharsku Afriku?

Izvozićemo oružje u podsaharsku Afriku?

by bifadmin

Dok oružari u Kragujevcu štrajkuju tražeći rešavanjestatusa fabrike, obezbeđenje poslova i ulaganje u opremu, ministar Šutanovac zbog nestabilnosti u zemljama kojima izvozimo oružje traži nove kupce u zemljamapodsaharske Afrike, poput Nigerije i Angole.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da se često u vidu urbanih legendi u javnosti priča o tržištima na kojima je prodavano oružje još iz doba maršala Tita, a da on želi da te legende pretvori u stvarnost.

Jedna od tih legendi je da je proteklih nekoliko godina Srbija ugovorila sa Libijom poslove vrednije od milijardu dolara. Bilo je i prethodnih godina poslova sa Tripolijem, ali oni nisu bili velike vrednosti, kao u vreme kada je Libija bila stalni i provereni klijent SFRJ. Reč je mahom o remontu vojnih aviona „galeb”, zatim poslova vezanih za školovanje oficira, a dvadeset libijskih pilota je trebalo da ponovo dođe na obuku i trenira na srpskim vazduhoplovima.

„Tek smo poslednje dve godine pokrenuli projekte koje bi trebalo ili su rezultirali ugovorima od više stotina miliona dolara, od kojih je jedan u vrednosti od 400 miliona dolara potpisan i stupio na snagu, a drugi, bolnica po ugledu na VMA u Libiji, svakako će biti odložen na jedno vreme“, ukazuje ministar koji je pre nekoliko dana izrazio žaljenje što ova vojnomedicinska investicija nije započeta.

Šutanovac podseća da se često u vidu sličnih urbanih legendi raspreda i o drugim svetskim tržištima na kojima je naša industrija izvozila za vreme Tita, ali se retko priča, i to tek u poslednje vreme, da smo uspeli da naplatimo svoju robu. „Za razliku od ranije, kada je naša zemlja ostajala uskraćena za naplatu izvoza, danas se svi ugovori realizuju i kompletno naplaćuju“, precizira ministar. Valjda je ovo lepa vest za zaposlene u „Zastava oružje“.

Pročitajte i ovo...