Home VestiBiznis & Finansije OMV: Brine nestabilnost u zemljama bogatim naftom

OMV: Brine nestabilnost u zemljama bogatim naftom

by bifadmin

Kompanija OMV objavila je poslovne rezultate iz prvog kvartala 2011. prema kojima beleži rast zbog povećanih cena sirove nafte. No, nestabilnost u zemljama koje su bitni proizvođači nafte može uticati na dalje poslovanje kompanije.

EBIT je porastao u poređenju sa Q1 prošle godine tako đto je čist CCS (trenutni troškovi snabdevanja) EBIT povećan za 12 % na 726 miliona evra podržan višom cenom sirove nafte i boljim performansama petrohemijskog biznisa. Međutim, prognoza za ovu godinu i nije tako vesela: uE&P (Istraživanje i proizvodnja), očekuje se da proizvodnja bude ispod nivoa 2010., zbog poremećaja proizvodnje u Severnoj Africi i na Bliskom Istoku, u R&M (Prerada i plasman), uključivanje Petrol Ofisija trebalo bi da podrži dobre rezultate, u G&P (Gas i električna energija), početak komercijalnog rada prvih projekata u proizvodnji struje se očekuje u H2/11 (drugom polugodištu).

Tim povodom Predsednik Izvršnog odbora OMV Gerhard Rojs (Gerhard Roiss) je između ostalog izjavio: „Prvi kvartal 2011. pokazao se vrlo teškim, gde je jak operativni učinak bio u senci političkih previranja u Severnoj Africi i na Bliskom istoku, što nije ostavilo nedirnutim našu proizvodnju. Međutim, visoka cena nafte, uz solidan doprinos naših segmenata poslovanja, dovela je do operativnih rezultata koji su i iznad prethodnih kvartala.“

Pročitajte i ovo...