Home VestiBiznis & Finansije Radovan Jelašić imenovan za direktora Erste Banke u Mađarskoj

Radovan Jelašić imenovan za direktora Erste Banke u Mađarskoj

by bifadmin

Radovan Jelašić (43) će se pridružiti Erste Banci u Mađarskoj od 1. juna 2011. godine. Nakon odobrenja odgovarajućih mađarskih organa, on će biti imenovan za izvršnog direktora (CEO) i predsedavajućeg Borda direktora Erste Bank Mađarske. Jelašić je nasledio Edit Pap (Edith Papp), koja se odlučila za nove poslovne izazove, te je stoga najavila da se povlači sa ove funkcije od 31. maja 2011.

„Radovan Jelašić je visoko cenjen bankar koji je temeljno upoznat sa zemljama srednje i istočne Evrope i u čijem je bogatom profesionalnom iskustvu zabeleženo angažovanje na visokim pozicijama u poslovnim bankama kao i rukovodeće iskustvo u državnim finansijskim institucijama. Jelašić je rođen u Mađarskoj, što je dodatna prednost za novu ulogu direktora Erste Banke u Mađarskoj. Oduševljen sam što je odlučio da nam se pridruži i radujem se bliskoj saradnji sa njim „, rekao je Manfred Wimmer, predsednik Nadzornog odbora Erste Banke Mađarska.

Radovan Jelašić je bio na poziciji guvernera Narodne banke Srbija između 2004. i 2010. godine i na mestu viceguvernera u prethodnom periodu, počev od 2000. godine. Na toj poziciji, igrao je važnu ulogu u konsolidaciji bankarskog sektora i sektora osiguranja u Srbiji, jačanju regulatornog i nadzornog okvira i predstavljanju Srbije u ključnim pregovorima sa međunarodnim finansijskim institucijama. Kao viceguverner, bio je član Upravnog odbora Agencije za rehabilitaciju banaka, gde je pomogao reorganizaciju bankarskog sistema i pokretanje privatizacije nekoliko velikih banaka. Pre toga, g. Jelašić je radio za kompaniju McKinsey & Company u Frankfurtu, fokusirajući se na bankarske projekte u Nemačkoj, Poljskoj i Bugarskoj. Započeo je svoju bankarsku karijeru u Deutsche Bank u Frankfurtu, gde je radio četiri godine kao regionalni menadžer zadužen za srednju i istočnu Evropu.

Radovan Jelašić je rođen u Baji, u Mađarskoj i pohađao je srednju školu u Budimpešti. Postdiplomske studije je završio na Univerzitetu Ilinoj u Čikagu, SAD, gde je stekao stepen MBA, na odseku za Finansije, a diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Pročitajte i ovo...