Home VestiBiznis & Finansije Da li će hapšenje Hadžića imati ekonomski uticaj?

Da li će hapšenje Hadžića imati ekonomski uticaj?

by bifadmin

Ekonomisti smatraju da će hapšenje Gorana Hadžića poboljšati imidž Srbije za dolazak stranih investitora, ali nedovoljno za bolji život građana. Za bolji život, moramo obezbediti investitorima normalno uređeno tržište, što u velikoj meri zavisi od pravosuđa.

Ekonomski analitičar Aleksandar Stevanović kaže da su naši problemi“zastoj sa tranzicijom, domaća valuta koja je, uz ukrajinsku, najgora u Evropi, javna potrošnja koja je jedna od najviših u Evropi i veliki stepen korupcije“.On je naglasio da pravosudni sistem Srbije odvraća investitore, jer nisu sigurni da će biti poštovane ugovorne obaveze.

„Tržiste u Srbiji je deformisano, javna preduzeća su u privilegovanom položaju i mogu da rade šta hoće“, ocenio je Stevanović i dodao da je privatizacija preduzeća zastala na pola puta „sa tendencijom da se nikada ne završi, osim kada državi ponestane novca“.

Ekonomski analitičar Miroslav Zdravković ocenio je da je ispunjavanje uslova prema Haškom tribinalu dobro za političku elitu u zemlji, jer prestaju spoljni pritisci, ali da ekonomski problemi sa kojima su suočeni Srbija i Evropa i dalje ostaju.

Ekonomski stručnjak Mahmut Bušatlija, međutim, smatra kako „sama činjenica da smo ispunili sve obaveze prema Hagu, apsolutno ništa neće pomoći oživaljavanju investicionih interesovanja za našu zemlju“.

Po Bušatliji, „pre svega treba imati u vidu politički rizik zemlje koji od 2001, kada je počelo merenje, konstatntno raste, a to znači da naše sudstvo ne može da pruži adekvatnu zaštitu svojine i investicija“.Bušatlija je naveo kako je drugi problem „visoka korupcija, vezana za zloupotrebu političkog položaja, koja se najbolje se odslikava kroz privatizacije.“

Pročitajte i ovo...