Home VestiBiznis & Finansije Nemačka sve manje ulaže u države evrozone

Nemačka sve manje ulaže u države evrozone

by bifadmin

Lokomotiva evropske ekonomije, Nemačka, počela je da se širi na istok, izvan evrozone, ulažući mnogo novca u zemlje poput Poljske, Rusije, Brazila i Kine.

NY Times piše da ovaj ekonomski zaokret Nemačke nije naišao na odobravanje ostatka Evrope, posebno iz straha da će Nemačka biti manje spremna da troši na svoje bolešljive evropske saveznike, poput Grčke, Italije i Portugala.

Iako je evrozona i dalje za Nemačku veliko i bitno tržište, prošle godine je pao izvoz Nemačke na ova tržišta na 41 odsto, od 43, koliko se izvozilo 2008. Za to vreme izvoz u Aziju je porastao za 28 milijardi evra, a isto toliko pao kada govorimo o Evropi. Zemljama EU je veoma bitno gde će Nemačka izvoziti i sa kim će sarađivati, jer ona pokriva gotovo trećinu izvoza saveza 17 država.

Nemačka i dalje izvozi u blizini, primera radi, u Francusku je prošle godine izvezla više nego u Kinu (u vrednosti od 91 milijardi evra, za razliku od Kine sa 54 milijarde), ali izvoz u Kinu je u 2010. porastao za 44 odsto, a premijer iste smatra da će se trgovina sa Nemčkom za pet godina udvostručiti.

Iako su tržišta u razvoju rizičnija investicija od one u evropska, Nemačkoj se izgleda ovakva ulaganja isplaćuju. Stručnjaci se ipak plaše vezivanja za kinesku ekonomiju, koja bi mogla da doživi naglo usporavanje, a ako se to ne desi, onda da se razvije do te mere da postane konkurent Nemačkoj.

Pročitajte i ovo...