Home VestiBiznis & Finansije Italija i Grčka vuku Srbiju

Italija i Grčka vuku Srbiju

by bifadmin

Ukoliko se evropski čelnici hitno ne dogovore o modelu za spasavanje, uskoro će i Srbija početi da tone za putnicima iz prve klase evropskog Titanika, upozoravaju stručnjaci.

Goran Nikolić, ekonomista Centra za novu politiku smatrada je „Srbija ekonomski najviše vezana za Italiju i Grčku, koje zbog unutrašnje krize mogu da smanje investicije u našoj zemlji, a biće ugroženi i kreditni prilivi banaka tih zemalja koje posluju kod nas“.

Nikolić ističe da će se slabljenje celokupne evropske privrede, pritisnute dužničkom krizom, negativno odraziti na Srbiju i u pogledu dostupnosti zajmova evropskih finansijskih fondova.“Jedino što srpska vlada može i mora da uradi da bi se zaštitila je da zaista ispoštuje fiskalna pravila koja je sama donela“.

Mihailo Vesović, potpredsednik Privredne komore Srbije, takođe smatra da trenutna situacija u ekonomiji Italije može da zabrine srpsku privredu, kojoj je prvi izvozni partner. „Oko 12,5 odsto ukupnog izvoza iz Srbije ide u Italiju. Ukoliko kriza u toj državi dobije neke ozbiljnije razmere, biće ugrožen plasman naše robe na italijansko tržište“, ocenio je Vesović.

Prema njegovoj proceni, još opasniji negativan uticaj kriza iz Italije mogla bi da ima na srpski bankarski sektor jer u Srbiji dve velike italijanske banke, Inteza i Findomestik, zauzimaju 25 odsto tržišta.

Pročitajte i ovo...