Home VestiBiznis & Finansije Prva solarna elektrana u Srbiji

Prva solarna elektrana u Srbiji

by bifadmin

Kompanija Dunav osiguranje i JP EPS glavni su nosioci projekta i investitori izgradnje prve elektrane na energiju sunca, snage 5 MW. Kamen temeljac svečano je položen na Zlatiboru u prisustvu predstavnika Vlade Republike Srbije, Evrpske unije i najvišeg rukovodstva obe kompanije.

Pošto je položen kamen temeljac elektrane na solarnu energiju, na Mećavniku, u Drvengradu, je održana radna konferencija pod nazivom „Razvojni potencijali lokalnih samouprava Republike Srbije u projektima obnovljivih izvora energije”, pod pokroviteljstvom zamenika predsednika Vlade Republike Srbije Ivice Dačića.

Kamen temeljac za prvu elektranu koju će pokretati energija sunca položili su mr Milenka Mila Jezdimirović, generalna direktorka Kompanije “Dunav osiguranje”,  Dragomir Marković,  generalni direktor JP EPS i Milan Stamatović, predsednik SO Čajetina. Pozdravljajući goste, učesnike radne konferencije i brojne predstavnike medija generalna direktorka Kompanije “Dunav osiguranje”  mr Milenka Mila Jezdimirović istakla je:

-Najvažniji ciljevi  projekta izgradnje 50 mini elektrana, koji su pokrenule Elektroprivreda Srbije i Kompanija „Dunav osiguranje“, od kojih će 28 elektrana biti u užičkom regionu, od velikog je značaja za razvoj naše privrede i zemlje u celini. Najvažniji ciljevi ovog izuzetnog projekta su dobijanje jeftinijih i obnovljivih izvora energije, otvaranje novih radnih mesta i zaštita ove predivne prirode i životne sredine u Srbiji.

Jeftina energija omogućava jeftiniju proizvodnju, a samim tim i manje troškove života naših ljudi. Kompanija „Dunav osiguranje“ počela je u februaru ove godine saradnju sa Elektroprivredom Srbije i opštinama Čajetina i Ivanjica. Time smo otvorili  novu stranicu  u poslovanju  i postali jedan od ključnih učesnika u proizvodnji jeftine, „zelene energije“.

„Dunav osiguranje“ ne samo da je vodeća kompanija u ovoj oblasti u Srbiji, već je i uzor društveno odgovornog poslovanja. Zato smo se i opredelili da podržimo projekat od značaja za zaštitu životne sredine i ravnopravan razvoj Srbije i njenih regiona.

Novim vidom investiranja želeli smo da pokažemo da strateško partnerstvo sa Elektroprivredom Srbije i pojedinim opštinama u Srbiji može da bude u funkciji razvoja naše privrede i poboljšanja životnog standarda građana.

Na ovaj način Srbija je korak bliža razvijenim državama i evropskim integracijama.

Kamen temeljac prve elktrane na solarnu energiju u Srbiji polažemo sa velikim zadovoljstvom i verom da će svima nama biti bolje i da će lepote Srbije biti sačuvane za  buduće generacije.

Pročitajte i ovo...