Home VestiBiznis & Finansije Alpha Bank pripaja EFG Eurobank

Alpha Bank pripaja EFG Eurobank

by bifadmin

Druga i treća banka po veličini u Grčkoj – EFG Eurobank i Alpha Bank, koje imaju filijale u Srbiji (koje spadaju u deset najvećih banaka ovde), objavile su odluku o spajanju.

Grčki mediji pišu da su se vlasnici banaka odlučili na ovaj potez kako bi se spremili za nadolazeći novi udar na banke u Grčkoj. Novi potres za banke je izazvan slabom likvidnošću, gubicima koji su nastali učešćem privatnog sektora u trgovanju obveznicama i porastom broja nevraćenih kredita.

Nezvanično u medijima se provlačila i vest da bi nakon spajanja moglo da dođe i do dokapitalizacije od strane Qatar Investment Authority – državnog Katarskog Investicionog Ureda koji je inače već sada jedan od suvlasnika Alpha Banke.

Grčke banke su do sada krizu likvidnosti prevazilazile uz pomoć državnih mehanizama i kredita Evropske Centralne banke.

Kolika je kriza pokazuje podatak da krediti Evropske centralne banke iznose trenutno oko 103 milijarde evra, što predstavlja oko 20% ukupnih sredstava koje poseduju grčke banke. Vrednosti akcija EFG Euro banke su od početka godine pale za 51% a Alpha banke za 50%.

Najavu spajanja i dokapitalizacije katarskim novcem analitičari su pozitivno ocenili, piše Kamatica. Ova transakcija će dovesti do formiranja najveće banke u Grčkoj, koja sa bliskoistočnim kapitalom neće morati da čeka pomoć države da se izbori sa problemima. Vest je donela pozitivan odjek na Atinskoj berzi tako da su vrednosti akcija ovih banaka u toku dana porasle za 30% kada je trgovanje i obustavljeno.

Predsednik novoformirane banke biće dosadašnji predsednik Alphe. Banka će imati dva izvršna direktora. Jednog iz AlphaBank i drugog iz EFG-a.Procena je da će troškovi restrukturiranja na nivou grupacije iznositi oko 450 miliona eura.

Pročitajte i ovo...