Home VestiBiznis & Finansije Četiri godine rada USAID-ovog Projekta za razvoj konkurentnosti

Četiri godine rada USAID-ovog Projekta za razvoj konkurentnosti

by bifadmin

USAID Projekat vredan 14.7 miliona dolara pokrenut je u oktobru 2007. kako bi promovisao ekonomski rast kroz značajno unapređenje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u vodećim sektorima radi povećanja prodaje, izvoza, investicija i radnih mesta, a sada se privodi kraju.

Projekat je unapredio konkurentnost ovih sektora kroz podršku u marketingu i prodaji, kao i kroz reformu pravne regulative, unapređenje radne snage i PR i komunikacije. Projekat je omogućio prodaju, izvoz i nove investicije u ovim sektorima u vrednosti od preko 250 miliona dolara.

Kako bi osigurali održivost ovih inicijativa, USAID Projekat za razvoj konkurentnosti podržao je programe sertifikacije u ciljanim sektorima. Rezultat ovih napora je više od 500 obučenih i sertifikovanih polaznika obuke iz projektnog menadžmenta, sigurnosti informacija i LEED obuke za zelenu gradnju. Pored toga, više od 1000 predstavnika malih i srednjih preduzeća prisustvovalo je obukama iz marketinga, učestvovanja na sajmovima, međunarodnim standardizacijama i mnogim drugim treninzima i radionicama.

Projekat je takođe radio na razvoju organizacija u okviru ovih industrija kako bi se uspesi nastavili u budućnosti. Ove organizacije, kao i organizacije čije je osnivanje pomogao Projekat, kao što su Srpska filmska asocijacija, Udruženje inženjera konsultanata Srbije (ACES) i Srpsko udruženje za energiju vetra (SEWEA), biće posebno istaknute na događaju. Takođe će se predstaviti i organizacije koje su uz pomoć Projekta ostvarile značajne uspehe, a to su Kongresni biro Srbije i Međunarodni akademski centar (IAC).

Pročitajte i ovo...