Home VestiBiznis & Finansije Berze reaguju na mogućnost izlaska Evrope iz krize

Berze reaguju na mogućnost izlaska Evrope iz krize

by bifadmin

Drugi dan za redom rasle su obveznice na Njujorškoj berzi, a stručnjaci u tome vide optimizam zbog oporavka Evrope, ali i najavljuju mogućnost pada čim se pojavi neka loša vest.

Nemačka kancelarka Angela Merkel tvrdi da će uraditi sve što može da pomogne Grčkoj da povrati poverenje investitora, a grčki ministar finansija takođe širi optimizam uveravanjem da će ova zemlja na vreme dobiti pozajmice kako bi izbegla bankrot.

Optimizam izgleda utiče i na tržišne pokazatelje – u utorak je na Njujorškoj berzi za svaku akciju koja je ranije pala poraslo pet novih, a male kompanije su rasle i brže od velikih, što je pokazatelj da investitori ulažu u rizičnije investicije. Evropska tržišta su takođe beležila rast, u Nemačkoj 5,3 odsto, Francuskoj 5,7, a Velikoj Britaniji 4.

CNN piše da mesta za skepticizam ipak ima, i da jedna loša vest iz Evrope ili SAD može uticati na pad cena obveznica, što je i pokazala objava Financial Timesa da postoje razmirice među evropskim vlastima oko načina rešavanja grčke krize, posle koje su vrednosti obveznica počele da padaju.

Pročitajte i ovo...