Home VestiBiznis & Finansije Erste Grupa: Evropska dužnička kriza dominira na svetskim tržištima

Erste Grupa: Evropska dužnička kriza dominira na svetskim tržištima

by bifadmin

Prema najnovijem izveštaju analitičara Erste Grupe, porognoza rasta BDP-a u evrozoni snižena je na 0,2% za narednu godinu, dok ni tržišta u razvoju nisu zaštićena od usporavanjaekonomske aktivnosti. u drugojpolovini ove godine očekuje se pad industrijske proizvodnje u većini ovih zemalja.

„Ekstremna nesigurnost u bankarskom sektoru, padovi na finansijskim tržištima i eskalacija pitanja dugovanja bude asocijacije na jesen 2008. i Leman. Radimo sa pretpostavkom da će problem Grčke nastaviti da bude pokretački element u narednim mesecima“, objašnjava Valentin Hofšteter (Valentin Hofstätter), analitički ekspert u Raiffeisen Bank International AG (RBI). „Prepoznatljive tenzije u finansijskom sektoru, globalni sentiment hlađenja, kao i moguće restrukturiranje grčkog duga su potpuno zakočile rast.“ Hofšteter time čak i predviđa privremeni pad u BDP-u evrozone, koji bi trebalo da se vrati na pozitivne cifre u drugoj polovini 2012. godine.

Uzimajući u obzir poslednji pad glavnih indikatora sentimenta, kao i postojeći teret izazvan dužničkom krizom, analitičari Raiffeisen Reaserch-a očekuju slabljenje u prognozama ekonomske aktivnosti u evrozoni. „Prava slabost ekonomske aktivnosti će se pokazati tek u drugoj polovini ove godine, kada očekujemo pad industrijske proizvodnje u većini zemalja. Mi zbog toga smanjujemo prognozu rasta BDP-a za 2001. godinu na 1,6%“, kaže Hofšteter. Po mišljenju analitičara, usporavanje ekonomije koje će biti primetno i u 2012. godini će, zajedno sa očekivanim bankrotom Grčke, izazvati rast neizvesnosti. On, dakle, očekuje rast BDP-a od svega 0,2% u 2012. godini.
Inflacija ostaje realan i vrlo primetan problem u većini zemalja. „Dok svakodnevna roba široke potrošnje, kao što su hrana i gorivo, imaju veća povećanja cene, uvećani troškovi transporta i hrane ne doprinose podjednako jakom povećanju cene u drugim vrstama robe,“ objašnjava analitičar RBI-a. On očekuje stopu inflacije od samo 1,6% za 2011. godinu.
Hofšteter veruje da je manjak uverljivog modela za rešavanje dužničke krize glavni razlog za kontinuiranu silaznu spiralu u evrozoni. „Ako političari u EU uskoro ne predstave uverljivu alternativu u ovoj oblasti, neće biti trajnog poboljšanja poverenja,“ tvrde eksperti Raiffeisen Research-a. „U četvrtom kvartalu očekujemo puštanje sledeće rate kredita Grčkoj, odobravanje drugog paketa pomoći za Grčku i planiranu implementaciju programa restrukturiranja grčkog duga.“ Ipak, imajući u vidu brojne prepreke koje moraju da se prevaziđu do tada, i čak i dugotrajnije apele za dugoročno rešenje za dužničku krizu, Hofšteter veruje da će neizvesnost na tržištima ostati visoka.
Analitičari RBI očekuju rast BDP-a u SAD od 1,7% za 2011. Ipak, izgledi za 2012. godinu su ponovo oslabili. „Tekuća prepirka oko toga kako da se reši kriza državnih dugovanja u evrozoni i oštar porast verovatnoće za dalje restrukturiranje grčkog duga dali su nam razlog da smanjimo prognozu rasta BDP-a za sledeću godinu sa 2 na 1,5%,“ objašnjava Hofšteter. „Uzdržali smo se od još oštrije revizije samo zahvaljujući novom programu stimulacija vrednom oko 450 milijardi dolara“.

Pročitajte i ovo...