Home VestiBiznis & Finansije Sve više pobornika „Robin Hud poreza“

Sve više pobornika „Robin Hud poreza“

by bifadmin

Nekada su se ovoj ideji smejali, ali danas čelnici vodećih zemalja EU sve češće govore o uvođenju „Robin Hud poreza“, kojim bi se oporezivala kupoprodajapapira od vrednosti, akcija, obveznica i derivata, međutim da bi ova utopija zaživela potrebno je uvesti porez svuda, u suprotnom trgovalo bi se u zemljama koje su oslobođene nameta.

Za ovaj porez izjasnili su se nemačka kancelarka, predsednik Francuske Nikola Sarkozi, ali i Evropska Komisija koja bi najradije uvela porez u svih 27 država Unije. Kao mogući datum uvođenja pominje se 2014. godina, mada još uvek ne postoji zvanična potvrda da će uopšte biti ovog poreza.

Ideja je da se natera finansijski sektor da pomogne siromašnima, stoga je porez na transakcije i poznat po imenu junaka iz Šervudske šume. Uprkos niskoj stopi oporezivanja (0,1% za akcije i obveznice), ovaj porez bi doneo ogromne prihode – nevladina organizacija WEEDračuna sa 100 do 150 milijardi evra godišnje, ako se porez uvede širom sveta. Ako bi važio samo u EU, EK očekuje ubiranje prihoda i do 50 milijardi.

O „Robin Hud porezu“ se priča čitavu deceniju, ali tek sada kada se oporavljamo od ekonomske krize javljaju se mišljenja da bi u saniranju štete mogli da učestvuju i oni koji su je uzrokovali.

Pročitajte i ovo...