Home VestiBiznis & Finansije Građevinska industrija će stagnirati do 2013.

Građevinska industrija će stagnirati do 2013.

by bifadmin

Kompanija Holcim Srbija u toku 2011. godine proizvela je slične količine cementa, betona i ageregata (peska i šljunka), u odnosu na prethodnu godinu, a ovakva stagnacija je prisutna svuda u građevinskom sektoru, dok se se značajniji rast proizvodnje i prodaje ne očekuje pre 2013. godine.

„Ovu godinu karakteriše veoma mali broj velikih infrastrukrnih projekata kao i projekata individualne gradnje, koji su neophodni kako bi građevinska industrija ponovo počela da beleži rast“, izjavio je generalni direktor kompanije Holcim Srbija, Gustavo Navaro, dodajući da privredu, pre svega, pritiskaju spore birokratske procedure, visoki troškovi poslovanja, opšta nesigurnost kao i nedostatak značajnijih investicija. “Period oporavka od ekonomske krize i dalje traje, a prema našim prognozama tek od 2013. godine možemo očekivati vraćanje na put rasta na tržištu, ukoliko ne bude novih ekonomskih potresa.“

„Na ovogodišnje poslovanje negativno se odrazio nedavni kosovski embargo na uvoz robe iz Srbije. Takođe, na tržištu Srbije se u 2011. godini pojavio cement iz Albanije, Turske i sa Kosova čiji kvalitet je daleko ispod kvaliteta cementa koji se proizvodi u Srbiji, pa i u Holcimu, rekao je Navaro.

Uprkos nepovoljnim tržišnim okolnostima, Holcim Srbija ne planira da smanji ulaganja u projekte razvoja lokalne zajednice, gde je samo tokom 2010. godine uloženo oko 180.000 evra. Najavljeno je pokretanje projekta mikrokreditiranja preduzetnika iz Paraćina i okoline, koji će biti podržani sa ukupno 50.000 evra.

Pročitajte i ovo...