Home TekstoviNove tehnologije Zabeležen postepeni rast broja usluga online plaćanja u Srbiji

Zabeležen postepeni rast broja usluga online plaćanja u Srbiji

by bifadmin

Isrtaživanje kompanije MasterCard o korišćenju interneta i uslugaplaćanja putem interneta, pokazalo je da je broj korisnika ovih usluga u protkle tri godine porastao za 11 odsto.

Tokom protekle tri godine, broj vlasnika platnih kartica kojikoriste internet porastao je za 11 odsto (sa 62% 2009. na 73% 2011. godine).Među vlasnicima kartica iz Srbije koji koriste internet najviše jeonih koji odlaze na internet svakodnevno, 78%.

Broj onih koji onih koji obavljaju plaćanja preko interneta segotovo udvostručio tokom protekle tri godine (sa 11% 2009. na 20% 2011.godine), a vlasnici kartica iz Srbije koji obavljaju plaćanja putem interneta,najčešće to čine nekoliko puta godišnje (31%) i to najviše za kupovinu odeće i plaćanje računa, mada su zastupljene i kupovina karata za razne dogašaje, kao i avionskih karata.Korisnici kartica starosne dobi od 25 do 34 godine više kupuju preko interneta od ostalih. Muškarci takođe prednjače u online kupovini, naročito kada je reč o ulaznicama za sportske i kulturne događaje, dok žene preko interneta češće od muškaraca kupuju odeću i obuću.

Međutim,uprkos trendu postepenog rasta plaćanja putem interneta, svega četvrtina korisnika kartica koji koriste internet smatra da su online plaćanja bezbedna. Muškarci imaju više poverenja u ovaj vid plaćanja, a isto važi i za mlađe korisnike kartica (od 18 do 34 godine) u odnosu na one starije (od 45 do 64 godina).

Pročitajte i ovo...