Home VestiBiznis & Finansije Zatvorenici jeftina radna snaga

Zatvorenici jeftina radna snaga

by bifadmin

U Dalmaciji uskoro počinje berba grožđa, za koju se zbog niskih nadnica nezaposleni ne prijavljuju, ali zato grožđe beru zatvorenici.

Ovo je druga godina za redom da hrvatski vinogradari upošljavaju zatvorenike, ali oni međutim nisu jedini – u zatvorima na području Dalmacije (Dubrovnik, Split, Šibenik i Zadar) tokom prošle godine kompanija A. G. E. Inženjering tražila je više zatvorenika iz splitskog zatvora na Bilicama za berbu maslina. Iz kompanije Makarska iz Zadra ove godine zatražili su angažman zatvorenika iz zadarskog zatvora na berbi višnje.

Na ovaj potez vlasnici poljoprivrednih gazdinstava odlučili su se zato što nema interesovanja za poslove branja voća, koji sumalo plaćeni. Zatvorenici međutim, osim branja voća, rade i druge korisne poslove – u Puli su tokom leta bili angažovani na čišćenju plaža, a u Zagrebu i Bjelovaru na uklanjanju ambrozije.

Za zatvorenike rad nije obavezan, već dobrovoljan. Pomaže da steknu radne navike, ali i stručno znanje i radno iskustvo, koji će im biti potrebni kada se vrate na slobodu.

Pročitajte i ovo...