Home VestiBiznis & Finansije BASF pozitivno poslovao u trećem kvartalu

BASF pozitivno poslovao u trećem kvartalu

by bifadmin

U izveštaju za treći kvartal kompanije BASF piše se poslovanje odvijalo pozitivno ali je rast bio usporen zbog velikih kolebanja i turbulencija nameđunarodnom tržištu kapitala.Klijenti BASF-a planirali su oprezno, smanjili zalihe, kao i delimično odlagali narudžbine u očekivanju mogućeg pada cena.

Kompanija BASF očekuje da će se ovaj trend nastaviti u četvrtom kvartalu, a za celu godinu očekuje rast DBP širom sveta, kao i da će industrijska i hemijska proizvodnja biti samo jedan procenat niža nego u prethodnoj prognozi kompanije.

Sredinom oktobra, kompanija BASF, ponovo je započela proizvodnju nafte u libijskoj pustinji koja je bila obustavljena u februaru iz bezbednosnih razloga, nakon početka nemira. Proizvodnja je trenutno ubrzana. Uprkos obustavi proizvodnje nafte u Libiji i negativnom efektu valute, prodaja je povećana za 11,6%, na 17,6 milijardi evra u poređenju sa istim periodom prošle godine. Prihod iz poslovanja (EBIT) smanjen je za 249 miliona evra na oko 2 milijarde evra.

Obim prodaje u skoro svim segmentima bio je na istom visokom nivou kao u trećem kvartalu 2010. U segmentu nafte i gasa, obim proizvodnje značajno je opao zbog sukoba u Libiji. Naglo povećanje troškova sirovina može da se prenese na prodajne cene u skoro svim sektorima.

Pročitajte i ovo...