Home VestiBiznis & Finansije Forbs: Hrvatska katastrofa za EU

Forbs: Hrvatska katastrofa za EU

by bifadmin

Pošto su neke članice EU tokom krize pokazale neodgovornost i potrebu za „starateljem“, što je u ovom slučaju najrazvijenija članica Unije – Nemačka, zapadna štampa se protivi daljem širenju EU. Tako, jučerašnji Forbs piše da će „ako Hrvatska ne sredi svoj sistem pre pristupanja još jedna šepajuća ekonomija biti teret Uniji i tako povećati probleme koji već postoje“, sugerišući konačno da Evropi ponovo preti opasnost sa Balkana.

Tekst u Forbsu počinje u ne tako objektivnom tonu – u kasnom 19 veku neko je pitao Bizmarka šta bi moglo da izazove veliki evropski rat, a on je odgovorio „neka prokleta stvar sa Balkana“. Autor konstatuje da se stvari od tada nisu mnogo promenile i objašanjava čitaocima da u 2013. još jedna država sa Balkana treba da uđe u EU, a to je Hrvatska. Ona će, po mišljenju novinara, doneti sa sobom dugove, veće poresko opterećenje za EU poreske obveznike i mnoge druge negativne stvari.

Ističe se da je hrvatska toliko ogrezla u korupciji da je ne bi trebalo primiti u Uniju. U tekstu stoji da disfukcionalan pravosudni sistem koči borbu sa korupcijom, a ista „jede“ sav novac koji EU donira Hrvatskoj. Ovo pitanje je pokrenuto jer je hrvatsko pristupanje EU blizu. Naše još nije na vidiku, ali kada budemo nazirali konture Unije, bilo bi nam bolje da tada već budemo uređeno društvo, jer ovakve medijske kritike sigurno neće biti blage, ali ni neopravdane.

Pročitajte i ovo...