Home VestiBiznis & Finansije Kolektivističke kulture su korumpiranije

Kolektivističke kulture su korumpiranije

by bifadmin

Dva profesora sa Univerziteta u Torontu istraživala su zašto su određeni narodi skloniji podmićivanju i korupciji od drugih, i došli do zakjučka da su kolektivistička društva u kojima se pojedinačna odgovornost utapa u društvenu – skloniji korupciji.

Korupcije međutim ima svuda, čitavih 3% svetskog BDP se troši na podmićivanje, ali poznato je da je ovo društveno zlo u nekim društvima češće, pa čak i duboko ukorenjeno u sisteme. Istraživači su na osnovu podatakaTransparency International-ao sklonosti poslovnih ljudi iz 22 zemlje da nude mito stranim poslovnim partnerima došli do zaključka da mito ređe nude stanovnici zemalja u kojima je osnovna društvena vrednost individualizam.

Kasnije su sproveli eksperiment na140 studenata ekonomije čiji prvi zadatak je bio zaokruživanje zamenica u pisanom tesktu. Jedina razlika u tekstovima bila je upotreba zamenica u jednini (ja, moje) ili u množini (mi, naše). Odmah nakon tog zadatka, studenti su morali zamisliti da su prodajni agenti koji se takmiče sa druge dve firme za međunarodni ugovor i na pitanje da li bi ponudili mito 58% posto studenata koji su imali kolektivistički zadatak odgovorilo je potvrdno, dok je samo 40% studenta „individualista“ odgovorilo isto.

Pročitajte i ovo...