Home VestiBiznis & Finansije Srbija uklonila visokoobogaćeni uranijum sa teritorije

Srbija uklonila visokoobogaćeni uranijum sa teritorije

by bifadmin

Srbija je dobila priznanje jer je šesta zemlja u svetu koja je u periodu od 2009. godine do danas sa svoje teritorije uklonila visokoobogaćeni uranijum i plutonijum, nuklearne materijale koji predstavljaju potencijalne mete nuklearnog terorizma. Priznanje Srbiji dodeljeno je na Međunarodnoj konferenciji o upotrebi nuklearnog goriva i nuklearnih reaktora, koja se održava u Santjagu, Čile, u periodu od 23 -27. oktobra 2011. godine.

Srbija je u zemlju porekla, Rusku Federaciju, 2002. godine, transportovala više od 48 kg svežeg nuklearnog goriva sa visokoobogaćenim uranijumom. To je bio prvi transport u okviru međunarodne inicijative za vraćanje nuklearnog goriva sa istraživačkih nuklearnih reaktora ruske proizvodnje iz celog sveta, u zemlju porekla.

Drugi veliki projekat Srbije je otpremanje kompletnih zaliha iskorišćenog nuklearnog goriva sa visokoobogaćenim uranijumom, ukupno 13 kg, iz reaktora RA, i transport preko 2000 kg istrošenog goriva sa nisko obogaćenim uranijumom, što je bio najveći i najkompleksniji transport ikada.

Transport je obavljen u organizaciji Javnog preduzeća „Nuklearni objekti Srbije”, koje je Vlada republike Srbije ovlastila za realizaciju ovog projekta, po utvrđenim procedurama i rokovima. Gorivo je krenulo je iz Srbije 18. novembra 2010. godine, a u Rusku Federaciju bezbedno stigao 17. decembra 2010. godine.

Tokom ovog projekta, ukupno 8030 gorivnih elemenata istrošenog nuklearnog goriva prepakovano je u specijalne kontejnere, 15 transportnih kontejnera je činilo transportni konvoj, što je predstavljalo najkompleksniju moguću operaciju u tehnološkom, sigurnosnom, bezbednosnom i finansijskom smislu.

Pročitajte i ovo...