Home VestiBiznis & Finansije Kompanije se spremaju za potencijalni krah evro zone

Kompanije se spremaju za potencijalni krah evro zone

by bifadmin

Međunarodne kompanije prave planove za mogući raspad evrozone, prenosi Fajnenšl Tajms, pozivajuci se na razgovore sa nekoliko desetina menadžera multinacionalnih kompanija. Zabrinute da evropski politički lideri ne uspevaju da kontrolišu širenje dužničke krize, menadžeri kažu da se osećaju primoranim da zaštite svoja preduzeća od mogućeg sunovrata koji niko ne želi.

Počeli smo da razmišljamo kako bi raspad mogao da izgleda“, kaže Endru Morgan, predsednik Diageo Europe u utorak. „Ukoliko dobijete neku veliku… promenu oko evra, onda smo uopšteno u drugačijoj situaciji. Ako neke zemlje izađu iz zone evra, imaćemo velike devalvacije koja će činiti uvoznu robu veoma, veoma skupom.“

Zabrinutost menadžera raste uporedo sa sve radikalnijim izjavama ministra finansija evro zone koji teže sve drastičnijim opcijama za rešavanje dužničke krize, od širih intervencija Evropske centralne banke do traženja pomoći (i) MMF-a. Proizvođači automobila, energije, trgovci i ostale svetske kompanije gledaju da smanje rizik ulaganjem novčanih rezervi u bezbedne investicije. Tako je Siemens osnovao sopstvenu banku kako bi deponovao sredstva u Evropsku centralnu banku.

Investitori su dugo želeli hitnu akciju, ali po njima političari su više zainteresovani za kupovinu vremena nego za rešavanje problema, piše Ričard Miln u Londonu. Ova nedelja se smatra presudnom za mnoge investitore zbog berzi Italije, Španije, Belgije i Francuske. Mnogi učesnici na tržištu su ubeđeni da je „minut do ponoći“, jer Evropska centralna banka kupuje državne obveznice u ogromnim količinama. „Ne znam koliko smo blizu ponoći, ali je mrak sve veći“, kaže jedan investitor.

Neki investitori traže stručne savete o pravnim posledicama cepanja evro zone i kako će se to odnositi na prekogranične komercijalne ugovore i sporazume o zajmovima. „Učesnici na tržištu i realni sektor procenjuju scenario raspada“, rekao je Žan Pisani-Feri, direktor briselskog Brojgela think-tank i dodaje da je još uvek je teško zamisliti bilo nezamislivo, a kamoli razraditi detalje ali da bilo koji racionalni igrač mora da razmotri sve mogućnosti.Briselski Brojgel je kako prenosi Wol Strit Džornal zineo i svoj plan spasavanja unije u četiri tačke čije detalje možete pročitati ovde.

Neka preduzeća sa globalnim uticajem kažu da bi raspad evra bio sumoran, ali upravljiv. „Napravili smo prve grube analize o posledicama prestanka evra kao portugalske valute“, rekao je Jirgen Diter Hofman, direktor finansija portugalskog ogranka nemačkog Volksvagena i kaže da su zaključili da ukupni uticaj ne bi bio toliko negativan za njihovu kompaniju zato što su uglavnom izvoznici i deo su multinacionalne kompanije.

Neki francuski, italijanski i španski menadžeri kažu da se prave planovi za ozbiljne finansijske i ekonomske turbulencije, ali ne i posebno za raspad evra. Potencijalni rizik je u manjoj regionalnoj stabilnosti koja će biti pod još većom pretnjom ako bi se saznalo da kompanije su razmišljaju o najgorem.

Pročitajte i ovo...