Home VestiBiznis & Finansije Raskrinkani agenti u poslu pranja novca

Raskrinkani agenti u poslu pranja novca

by bifadmin

Novinarski tim Projekta za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCPR) razotkrio je mrežu kompanija, banaka i osoba koje godinama širom sveta peru milijarde eura kriminalnog novca. Otkriveni kriminalni sistem sastoji se od stotina, verojatno i hiljada, fantomskih kompanija koje neprestano menjaju organizacione oblike.

Ove kompanije registrovane su od strane offshore agenata koji su poznati po saradnji sa organizovanim kriminalom.Jedan od takvih igrača je Le Duc Hoa, poslovni čovek iz Vijetnama, koji je posle sudskog procesa u Rumuniji odlučio da porazgovara sa novinarima o ovoj temi.

Njegov posao bio je prenos novca sa jednog mesta na drugo, a rumunsko tužilaštvo tvrdi da je Duc Hoa utajio preko 800 miliona dolara kao šef azijskog organizovanog kriminala u istočnoj Evropi. Novinari pišu da je ovaj vid pranja novca karakterističan za sve oblike organizovanog kriminala – trgovinu ljudima, drogom i oružjem, ali i za finansijski kriminal.

Agenti koji posreduju u pranju novca obično su ljudi kojima je jedina registrovana imovina otvoren račun, i veliki broj njih ima račun u Rusiji. Takođe, ova zemlja je pogodna i za razvoj finansijskog kriminala – 250 000 ruskih firmi je vlastima predalo izveštaje prema kojima nisu imali poslovnih aktivnosti i tako izbeglo porez, dok je Centalna banka otrkila da je preko računa ovih neaktivnih firmi prošlo 130 milijardi dolara.

Pročitajte i ovo...