Home VestiBiznis & Finansije Svet pred nemogućom misijom

Svet pred nemogućom misijom

by bifadmin

Zapad se suočava sa „nemogućom misijom“ u pokušajima da upravlja visokom nezaposlenošću, inflatornim pritiscima i tenzijama vezanim za kurseve valuta, prenosi CNBS.

Razvijeni svet se suočava sa paradoksom jer mu je potrebna inflacija da se reši problema prezaduženosti, ali i deflacija da pogura firme da budu produktivne i da zapošljavaju“, rekla je za CNBC Keren Vard ekonomista u HSBC. „Jedini način da se izvuče najbolje iz oba rešenja je prilagođavanje realnih kurseva razvijenih zemalja“
Ako ne uskladimo kurseve, suočićemo se sa veoma dugim periodom stagnacije, visoke nezaposlenosti i neizvesnosti“, upozorila je Vardova. Politika monetarnih podsticaja koju su koristile centralne banke i SAD i UK prethodnih meseci, imala je kao skriveni cilj obaranja kurseva, na štetu zemalja u razvoju.
U zapadnom svetu mi smo tu monetarnu relakasciju videli kao sredstvo za snižavanje naših kurseva, ali u zemljama u razvoju ne žele da budu na kraju lanca posledica takvih politika rekla je Vard. Postoje rastuće tenzije između SAD i Kine zbog sve sve snažnijeg raspoloženja u SAD da se donesu trgovinski propisi koji bi bili na štetu Kine. Dugoročno,ovo je neodrživa situacija i samo može podriti napore za ponovni rast globalne ekonomije, koji se po Vardovoj, može postići rebalansiranjem globalne ekonomije i odgovarajućim prilagođavanju kurseva valuta.

Pročitajte i ovo...