Home VestiBiznis & Finansije Radno vreme od 9 do 17h uskoro će biti prošlost

Radno vreme od 9 do 17h uskoro će biti prošlost

by bifadmin

Tradicionalno osmočasovno radno vreme od 9 do 17h uskoro bi moglo biti pre izuzetak nego pravilo. Istraživanja pokazuju da je radno vreme širom sveta sve fleksibilnije jer poslodavci uočavaju prednosti davanja zaposlenima, posebno mladima, da rade kada žele.

Tajm piše da je jedan od trendova koji je evropska kompanijaEuro RSCG Worldwide predvidelau 2012. neobično radno vreme za generaciju Y, odnosno zaposlene koji su rođeni između 1982. i 1993.

Fondacija poslovnih ženapredviđa da će do 2025. oko 75 odsto svetske radne populacije spadati u ovu generaciju. Kompanije stvaraju programe fleksibilnog radnog vremena zato što ovi mladi ne žele da imaju iste radne uslove kao njihovi roditelji. Ovome su doprineli naravno i nove tehnologije i dinamika svetskog tržišta radne snage.

Među vodećim kompanijama koje zaposlenima dozvoljavaju fleksibilno radno vreme su Ernst & Young,Aflac i MITRE. Međutim, još ima kompanija koje se uporno drže koncepta „od 9 do 17h“, plašeći se podmlađivanja kadra zbog nedostatka poverenja. Mnogi se plaše da bez discipline zaposleni mogu postati konfuzni i manje produktivni. No, ovo su samo neki od razloga za usvajanje fleksibilnog radnog vremena:

1. Generacija Y ne prihvata poslove na kojima ne može pristupiti Fejsbuku. Ciscovo istraživanje“Connected World Technology” pokazuje da polovina mladih radije prihvata posao na kome može da koristi društvene mreže nego posao sa većom platom.

2. Takođe, ova generacija više vrednuje fleksibilnost radnog mesta nego zaradu. Oko 37 odsto pripadnika generacije Y bi prihvatilo smanjenje plate zbog fleksibinosti posla. Fleksibilnije radno vreme i radno mesto omogućuje im da se osećaju poštovanim.

3. Generacija Y u velikoj meri koristi moderne tehnologije, koje se u principu koriste uvek a ne samo od 9 do 17h. Dešava se da i po dolasku kući sa posla nastavite da radite na svom računaru tako da se osećaj za vreme gubi.

Pročitajte i ovo...