Home VestiBiznis & Finansije Stiglic: U 2012. nas očekuje ekonomska katastrofa

Stiglic: U 2012. nas očekuje ekonomska katastrofa

by bifadmin

Džozef Stiglic predviđa dolazeću 2012. kao godinu pada evra i početka najveće ekonomske katastrofe koju je svet video.

U tekstu Godina racionalnog pesimizma, on piše da je ova godina „mačji kašalj“ za ono što nas očekuje u narednoj, što može da se promeni jedino ako političari postanu odlučniji.

„Evropski lideri stalno tvrde da su posvećeni spašavanju evra, ali uporno rade sve kako se to ne bi desilo. I sami su shvatili da mere štednje znače usporen rast i verovatno recesiju. Svesni su da zadužene zemlje bez rasta neće moći da otplate dugove. Međutim, nisu učinili ništa kako bi podstakli rast, već su se zapetljali u spirali koja vodi ka propasti“, smatra Stiglic.

Dan odluke o budućnosti evra mogao bi doći već 2012. godine, iako će se mnogi potruditi da taj dan odgode.Crne dane Stiglic predviđa i za SAD, ističući kako plan oporavka baziran na povećanom izvozu neće upaliti, upravo zbog problema u Evropi. Osim toga, smatra da će SAD prave posledice mera štednje osetiti upravo dogodine.

„Zanimljivo je da ni demokrate ni republikanci nisu spremni prihvatiti da finansijski sistem zapravo nije sređen. Američku ekonomiju pre krize veštački je održavao u životu prenaduvan balon u oblasti prometa nekretninama koji je doveo do neodržive potrošnje. Ovog puta nema povratka na 2007. godinu“, smatra Stiglic.

Pred izbore će se obe strane u SAD baviti jeftinim placebo rešenjima, bez namere da istinski pokrenu program ekonomskog restrukturiranja i ublažavanja socijalne nejednakosti. „Amerikanci će na kraju morati izabrati između čoveka koji je dokazao da ih ne može izvući iz ekonomskog ponora i drugog koji još nije dokazao svoju nesposobnost da to učini“.

Pročitajte i ovo...