Home VestiBiznis & Finansije U Nemačkoj se još trguje markama

U Nemačkoj se još trguje markama

by bifadmin

Iako je nemačka marka kao valuta ukinuta još pre deset godina, milijarde maraka su još uvek u prometu i ovom valutom na nekim mestima još uvek može da se kupuje.

Dojče vele piše da u Nemačkoj i dalje na nekim tezgama stoje natpisi koji poručuju građanima da mogu da kupuju markama.Vili Vincig, 28-godišnji prodavac kaže da je 2006. godine radio u firmi u kojoj je bilo moguće plaćanje markom: „Tako sam i ja počeo. Jednostavno zato što još uvek postoje velike sume nemačkih maraka i u principu može dobro da se zaradi.“

Potencijal za poslovanje sa nemačkom markom ne sme da se potceni. Kase velikog modnog lanca C&A mesečno se pune sa oko 150.000 nemačkih maraka, a metalni novac te zombi-valute može da se koristi i na 48.000 govornica Telekoma. Procenjuje se da još ima 13 milijardi nemačkih maraka, zaboravljenih po sakoima ili po fiokama.

Prodavci kažu da je novac najčešće dosta ishaban, ali da ima i novčanica koje izgledaju kao da su upravo stigle iz štamparije. Oni novac moraju da kontrolišu i nose u banku. To nadoknađuju kroz više kurseve.

Pročitajte i ovo...